Jutarnji list: 04. 01. 2001.

Del Ponte ima dokaze iz srpskih izvora koji navodno okrivljuju generala Stipetića

ZAGREB - Istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine sumnjiče generala Petra Stipetića za prikrivanje zločina nad srpskim stanovništvom počinjenim u operaciji Medački džep 1993. godine. Prema našim informacijama, ured tužiteIjice Carle Del Ponte raspolaže stanovitim dokazima iz srpskih izvora koji omogućuju svaljivanje odgovornosti za uklanjanje posmrtnih ostataka ubijenih civiia upravo na generala Stipetića. Pod tim će uvjetima, koji su i generalu Stipetiću i njegovu odvjetniku Čedi Prodanoviću dobro poznati, haaški istražitelji od Stipetića pokušati dobiti što više korisnih informacija za istrage zločina počinjenih u Hrvatskoj - ne samo tijekom akcije Medački džep, već i tijekom operacija Bljesak i Oluja.

Haaško tužiteljstvo istrage je usredotočilo na događaje tijekom i nakon operacije u sektoru Jug, a nije se detaljnije bavilo akcijom u sektoru Sjever u kojoj je sudjelovao general Stipetić. Haag računa na to da će general Stipetić kao pokajnik ukazati na stvarne nalogodavce zločina u drugim operacijama, nakon čega, prema nekim informacijama, ne bi odustao od procesa protiv Stipetića, ali bi predložio znatno blažu kaznu. Informacije da je general Stipetić osumnjičen zbog akcije Medački džep potvrđuje i posljednji intervju predsjednika Stipe Mesića Globusu. Na novinarsko pitanje treba li se Stipetić odazvati pozivu iz Haaga, predsjednik Mesić generala Stipetića spominje samo u kontekstu operacije Medački džep i kaže: "Meni je odmah bilo jasno tko tereti generala Stipetića. Poražena strana", te dodaje: "Oni koji su izgubili bitku u Medačkom džepu terete sada onog s kojim su pregovarali, najistaknutijeg s kojim su se susretali. No, vjerujem da će Sud poštovati samo istinu, da neće biti politiziran. Uvjeren sam da je general Stipetić svoj posao odradio dobro". General Stipetić s haaškim će se istražiteljima sastati vjerojatno u Zagrebu. S time, kažu svi upućeni, ne bi trebalo biti problema. I general Ivan Čermak je, podsjetimo, kao osumnjičenik svoj iskaz haaškim istražiteljima dao u Zagrebu. Kako je Stipetićev status svjedoka pozivom Suda promijenjen u status osumnjičenika, on od Vlade više ne mora tražiti oslobađanje od čuvanja vojne i državne tajne za konkretna djela za koje se zahtijeva njegovo svjedočenje, već će u svojem iskazu iznositi sve informacije koje mu mogu pomoći, a od Vlade će tražiti svu raspoloživu dokumentaciju koja mu može olakšati položaj.

Ured tužitelja namjerno je u svojem pozivu Stipetića obavijestio da je osumnjičenik, ali je propustio navesti o kojim konkretnim događajima s njime želi razgovarati kako bi tijekom tog razgovora dobio što više materijala. Nije baš izvjesno da će Vladin Ured dobiti dodatno objašnjenje poziva, kako je premijer tražio, barem ne do susreta Račan-Ponte.

S. Despot, S. Pavić