Večernji list: 04. 01. 2001.

PET NAJJAČIH SINDIKATA UPUTILO ULTIMATUM RAČANU:

Do 15. veljače dogovor o plaćama ili opći štrajk!

Begović: Plaće moraju biti povezane s poreznom politikom, politikom cijena i zapošljavanjem

ZAGREB - Pet sindikalnih središnjica zahtijeva od Vlade da povuče sporan zaključak od 22. prosinca 2000. godine kojim se otkazuju kolektivni ugovori u državnim poduzećima i najavu otkazivanja ugovora u javnim službama. Hrvatska udruga sindikata, Matica hrvatskih sindikata javnih službi, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Udruga radničkih sindikata Hrvatske te predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Vitomir Begović nakon jučerašnjih dvosatnih dogovora zahtijevaju i da se do 15. veljače postigne dogovor socijalnih partnera o politici plaća u Hrvatskoj i njezinoj provedbi te da pregovori o tome počnu najkasnije 15. siječnja. Ako Vlada ne prihvati te zahtjeve, upućene jučer premijeru Ivici Račanu, pet će se sindikalnih središnjica sastati 16. siječnja i utvrditi zajedničke sindikalne akcije, od prosvjeda do štrajka.

- Očito je da se sindikalne središnjice mogu složiti u vezi s važnim pitanjima i zajednički djelovati za socijalnu pravdu. Rokovi koje smo dali optimalni su za Vladin odgovor. Zbog socijalnog raslojavanja, gospodarstvo je u funkciji malog broja onih koji su se brzo obogatili - rekli su predsjednici NHS-a i SSSH-a Krešimir Sever i Davor Jurić.

Predsjednik URSH-a Boris Kunst čudnom je nazvao socijalnu politiku koja se počela provoditi, u kojoj su interesi radnika nadvisili pojedine interese središnjica, te da su sindikati pokazali zrelost nastojanjem da se još jednom razgovara. Vlada svojim odlukama, naglasio je predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak, upućuje na to da se krše ugovori, na netržišno ponašanje i na provođenje dogovorne ekonomije umjesto uređenog tržišnog gospodarstva.

- I druge su središnjice došle u poziciju javnih službi. Sada se i one moraju brinuti za interese članstva. U vezi sa svime bit će problema i to nije prijetnja, već upozorenje. Općim konsenzusom u politici plaća potrebno je selektivno umanjivati plaće u državnim poduzećima i javnim službama te pregovarati o pojedinim kolektivnim ugovorima - rekao je predsjednik Matice Dalimir Kuba.

Plaće moraju biti povezane s poreznom politikom, politikom cijena i zapošljavanjem, dodao je Begović. Nadao se da Vlada neće donijeti tako kontraproduktivne zaključke jer se u prosincu govorilo o donošenju politike kojom bi se utvrdila minimalna plaća, selektivno uskladile plaće u djelatnostima, rast plaća vezao uz proizvodnost i BDP te preferiralo kolektivno pregovaranje. Nakon ulaska u WTO, cijene moraju početi polako padati, kazao je Begović, a za socijalne partnere važan je i porez na dohodak i PDV. Potrebno je odrediti iznose neoporezivih naknada, među kojima bi trebao biti i topli obrok, te utemeljiti fond za osiguranje isplata radničkih potraživanja. Istaknuo je da ima socijalnog dijaloga, no da učinci nisu zadovoljavajući. Zbog toga će u idućih desetak dana organizirati sjednicu GSV-a prije Vladina preuzimanja predsjedanja GSV-om kako bi se raspravljalo o socijalnom dijalogu. Begović na toj sjednici očekuje i premijera Račana. V. Starčević