Vjesnik: 08. 01. 2001.

Luttenberger: Vlada provodi naslijeđenu politiku HDZ-a

IDS-ov opatijski gradonačelnik dr. Axel Luttenberger je prije nekoliko dana javno prozvao Vladu zbog »neodlučnosti i neučinkovitosti«, pritom naglasivši kako je prethodna vlast bila »sposobna, ali krivo usmjerena, dok je sadašnja nesposobna«.

• Gospodine Luttenbeger, zašto ste »napali« Vladu? Skupljate li predizborne poene?

- Osobno podržavam Vladu, ali mi je dužnost ukazati na njezinu neučinkovitost. Podilaženjem, Vladi činimo samo medvjeđu uslugu. Nije dobro što Vlada konzervira društvene tokove. Umjesto da provodi »lijevu« (socijalnu) politiku, ona provodi naslijeđenu politiku HDZ-a. Neki kao da zaboravljaju da je sadašnja vlast dobila izbore na programu decentralizacije od kojega, do sada, lokalna vlast nije dobila ništa. Zato mi se čini da ćemo u predstojeće lokalne izbore ići po HDZ-ovu modelu. Moram vam reći da prozivanjem Vlade ne skupljam predizborne poene, iako ću se ponovo, po treći puta, kandidirati za gradonačelnika Opatije.

• Nalazite li što dobro u jednogodišnjem radu Vlade?

- Pozitivno ocjenjujem promjene u Ustavu, donošenje zakona o manjinama, a popravio se odnos i prema međunarodnoj zajednici. Međutim, to nije dovoljno, to ni izdaleka ne zadovoljava očekivanja građana. U Opatiji je pozitivno to što se grad napokon upisao kao vlasnik opatijskih hotela. Međutim, unatoč boljoj komunikaciji Opatije s centralnom vlašću, rezultati su isti kao i za HDZ-a.

• A negativnosti?

- Središnja vlast nije se uspjela uhvatiti u koštac s gospodarskom krizom u zemlji, iako za to ima sve potrebne instrumente. Brine odnos prema MMF-u, jednako tako i činjenica da je svaki četvrti Hrvat nezaposlen, a naprosto je nevjerojatno da je Hrvatska već šest mjeseci jedina zemlja na svijetu bez državnog odvjetnika. Vlast nije ispunila ni obveze prema umirovljenicima i sudionicima NOB-a.

Kako vidite jednogodišnji rad predsjednika države Stjepana Mesića?

- On se dokazao kao odlučan predsjednik države. Bio je potpuno jasan kad je smijenio generale i kad se očitovao o suradnji s Haaškim sudom. Mesić djeluje kao faktor stabilnosti u Hrvatskoj. Za razliku od njega, premijer Račan do sada nije bio dovoljno odlučan, pa postoji opasnost da građani požele novu vlast. A Račan je svojom politikom već jednom omogućio HDZ-u da dođe na vlast.

• Biste li kao gradonačelnik Opatiju htjeli vidjeti u Istarskoj županiji?

- Htio bih ju vidjeti u onoj županiji koja dobro funkcionira, a Istarska bolje funkcionira od Primorsko-goranske županije. Te dvije najveće hrvatske županije trebale bi daleko bolje surađivati.

• Što će biti s opatijskim turizmom a što s opatijskim hotelima koji su sada u vlasništvu grada?

- Čekamo da se što skorije riješe imovinsko-pravni odnosi što je preduvjet za ulazak stranog kapitala u opatijske hotele. Dati nekome, kao što se to činilo do sada, hotel za jednu kunu, nećemo dopustiti, jer se takav poduzetnik onda pravi pametan i govori kako zna ostvariti profit i dobro poslovati.

Damir Herceg