Jutarnji list: 09. 01. 2001.

Dnevni osvrt O lošim rezultatima Ministarstva pravosuđa i gafovima ministra Ivaniševića piše Ivanka Toma

Zašto Račan ne smijeni ministra Ivaniševića

U posljednjih godinu dana najmanji pomaci ostvareni su u resoru ministra Ivaniševića. Nema razloga da premijer ne počne smjenjivati neučinkovite ministre

Ministar vanjskih poslova Nizozemske jedva je sačuvao fotelju nakon što je srbijanskoj oporbi savjetovao da krene u drugi izborni krug kako Miloševiću ne bi dala argumente da ostane na vlasti. Istup je bio neprimjeren funkciji pa je u parlamentu istoga časa pokrenuto pitanje odgovornosti. Danski premijer morao se ispričati pošto je na pitanje što misli o pravima stranaca izjavio kako muje neshvatljivo da netko tijekom radnog vremena može pet puta izići i moliti se (kao muslimani).

Povodom pitanja o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, hrvatski ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Stjepan Ivanišević izjavio je da Hrvatska nije Ruanda da bi surađivala bezuvjetno. Iako je njegov istup u javnosti protumačen kao rasistički, ministar nije smatrao da bilo kome treba objašnjavati što je mislio kada je spominjao Ruandu, a o isprici da se i ne govori. Da bi netko u parlamentu zbog toga pokrenuo pitanje Ivaniševićeve odgovornosti, u nas je bilo nezamislivo i očekivati. Slično je bilo i kada je ministar saborskoj zastupnici odrezao da joj - kao ženi - može oprostiti to kakvo je pitanje postavila. Ta je izjava protumačena kao šovinistička i - nikome ništa.

No, ako već premijer Ivica Račan i saborski zastupnici smatraju da politička elita ne treba odgovarati za stavove koji su većem dijelu javnosti neprihvatljivi, mogu li zažmiriti i na rezultate njihova rada. Ministar Ivanišević je, doduše, tijekom protekle godine bio jedan od aktivnijih članova Vlade. Predsjedao je Vladinoj Komisiji za ustavne promjene, jedno je vrijeme bio na čelu komisije koja je trebala urediti tajne službe, bio je vrlo aktivan u suradnji s Haaškim sudom, a tu su i resori za koje je zadužen po naravi svoje funkcije - pravosuđe i lokalna samouprava. Ivanišević je našao vremena i za posjete Mladenu Naletiliću Tuti u pritvoru te je spriječio ministra Crkvenca u namjeri da uposli novih 400 financijskih policajaca.

No, kad se podvuče crta, ispada da su u posljednjih godinu dana najmanji pomaci ostvareni u resoru ministra Ivaniševića. Iako djelomično opravdanje mogu biti kasne ustavne promjene koje su usporile reforme, ostaje činjenica da su novi zakoni o sudovima i DSV-u doneseni u zadnji čas. Prošlo je već pola godine otkako je otišao državni odvjetnik Berislav Živković, kojega je prozivao i sam ministar ali novi još nije imenovan. Štoviše, Zakon o državnom odvjetništvu još nije ni upućen u Vladu, a kamoli u saborsku proceduru.

U međuvremenuje broj neriješenih sudskih predmeta prešao milijun, a prošle je godine 'hrpa' porasla za 0,7 posto. Ove godine slijede lokalni izbori, a još se ne zna u kojim će pravcima ići reforma lokalne uprave i samouprave, a kamoli da se išta zna o filozofiji novoga zakona.

Slijedi, međutim, rekonstrukcija Vlade. Nema razloga da premijer ne počne smjenjivati neučinkovite ministre. Možda mu je politički preopasno smjenjivati one iz drugih stranaka, ali barem može SDP-ove.