Večernji list: 09. 01. 2001.

UMIROVLJENICI PRED NOVIM ŠOKOM

Svjetska banka zatražila rezanje mirovina!

Plaće neće rasti, pa se predlaže da se mirovine usklađuju jednom, a ne dvaput godišnje

Krajem prošle godine, doznali smo, na jednoj od zatvorenih sjednica Vlade raspravljalo se o novom rezanju umirovljeničkih prava. Mirovine bi se ubuduće, predloženo je, trebale usklađivati jednom umjesto dvaput godišnje.

Zakon o mirovinskom osiguranju određuje usklađivanje mirovina dva puta godišnje, prema zbrojenom porastu plaća i troškova života, podijeljeno s dva. Za prvih šest mjeseci umirovljenici usklađivanje prime u rujnu, s mirovinom za kolovoz. Za idućih šest mjeseci, zahvaljujući čekanju statističke obrade podataka, povećanje mirovina prime u ožujku, s mirovinom za veljaču. Spomenuti prijedlog značio bi da Vlada, želi li postupati po zakonu, nakon takve eventualne odluke mora zatražiti potvrdu Sabora, odnosno izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju.

Informaciju smo provjerili u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, a glasnogovornica Andrea Latinović prenijela nam je riječi ministra Davorka Vidovića. - Ništa nije odlučeno - rekla je. - Istina je da se prijedlog pojavio kao prijedlog Svjetske banke. Obrazloženje je bilo da ionako ove godine neće biti znatnijeg porasta plaća. Dakle, ideja da se mirovine usklađuju jednom godišnje zaista je postojala, ali tek kao prijedlog. Odluke o tome još nema.

Predsjednici Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske, Ivan Nahtigal i Alojz Malogorski, reagirali su slično. To bi za umirovljenike bilo još gore nego do sada, rekli su. Umirovljenici ionako primaju povećanje mirovina sa zaostatkom od najmanje šest mjeseci prema porastu plaća i troškova života. Ovako bi se to zaostajanje povećalo na godinu dana. To bi bilo novo zakidanje umirovljenika i zadiranje u postojeći zakon, rekli su.

- Vlada je sigurno pod pritiscima Svjetske banke - dodao je Nahtigal - i gleda gdje u čemu može popustiti. No, nadam se da ni ovaj put, kao i u nekim drugim slučajevima kad je bila riječ o umirovljenicima, neće popustiti nerazumnim zahtjevima.

V. Širanović