Novi list: 09. 01. 2001.

RAČAN NAJAVlO DOLAZAK CARLE DEL PONTE 15. SIJEČNJA

Vlada preuzima Tuđmanov arhiv s Pantovčaka

Nakon preslušavanja transkripata odlučit će se što s njima, odnosno koji će dokumenti biti proslijeđeni Haagu

Izvješćuje: Zorana BAJT

ZAGREB - Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine Carla del Ponte doputovat će idući ponedjeljak, 15. siječnja u Zagreb, izjavio je na jučerašnjoj redovitoj konferenciji za novinare premijer Ivica Račan.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala već je ranije za siječanj isplanirala svoj redoviti posjet regiji, u sklopu kojega namjerava posjetiti SRJ, BiH i Hrvatsku. U tužiteljstvu ističu da Del Ponte želi posjetiti Zagreb nakon nedavnog zastoja u suradnji hrvatskih vlasti, i da se nada kako će tada biti riješeni svi nesporazumi s hrvatskom Vladom, s kojom može razgovarati “o modalitetima suradnje, ali ne može raspravljati ultimativne zahtjeve jer oni znače kršenje međunarodnog prava i nepoštivanje međunarodnih obaveza”.

Mesić odustao

Za razliku od prethodnih posjeta Carle del Ponte, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ovaj put se neće sastati s glavnom tužiteljicom. Mesić je nedavno izjavio da nakon usvajanja ustavnih promjena više nema određene ovlasti zbog čega će se sva suradnja s Haagom ubuduće odvijati preko Vlade.

- U ovom trenutku ne želim spekulirati o mogućim optužnicama, ali sa sigurnošću tvrdim da će se hrvatska Vlada znati postaviti u svakoj situaciji - kazao je premijer Račan, odgovarajući na pitanje kako će Vlada reagirati ako Del Ponte u Zagreb donesen optužnice za “Oluju” i “Bljesak”.

Premijer Račan još jednom je demantirao da je Haaški sud Vladi uputio popis 100 bivših hrvatskih dužnosnika koje navodno kani optužiti za zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Premijer je međutim potvrdio da je Vlada nedavno dobila zahtjev tužiteljstva da se dostave transkripti razgovora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i bivših dužnosnika.

Všegodišnji razgovori

Prema ranijem pisanju medija, vladinom Uredu za suradnju s ICTY-em dostavljen je zahtjev za transkriptima razgovora koje je Tuđman vodio sa svojim suradnicima i članovima vlade u razdoblju od 1991. do 1999.

- Vlada će te transkripte pribaviti, preslušati ih, nakon toga odlučiti što učiniti s njima. Vlada će u četvrtak na redovitoj sjednici također donijeti odluku o reguliranju statuta transkripata iz arhive Ureda predsjednika iz vremena predsjednika Tuđmana. Utvrdit ćemo status i buduće korištenje, preuzeti ih preko svojih organa uz suglasnost predsjednika Mesića - najavio je Račan, koji se u subotu sastao s Mesićem.

Tu informaciju našem listu potvrdio je i Igor Dekanić, Mesićev savjetnik za unutarnju politiku. U razgovoru objavljenom prošle subote Dekanić je kazao da je Ured predsjednika Vladi predložio da formira dvije nezavisne komisije. Jedna će procjenjivati dokumente, a druga će ih, kako tvrdi Dekanić, prosljeđivati u Haag i stavljati na raspologanje odvjetnicima eventualno optuženih.