Večernji list: 11. 01. 2001.

BIVŠA PREDSJEDNICA REPUBLIKE SRPSKE PREDALA SE MEĐUNARODNOM SUDU ZA RATNE ZLOČINE

Biljana Plavšić optužena za genocid

DEN HAAG - Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske, predala se jučer u 11 sati Haagu međunarodnom sudu za ratne zločine, nakon čega je stavljena u pritvor zatvora u Schveningenu.

Plavšićeva, koja je dragovoljno otišla u Haag, optužena je za genocid, zločine protiv čovječanstva, kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija u Bosni i Hercegovini 1991. i 1992. godine kada je obnašala dužnost članice predsjedništva BiH i bila članica vrhovne komande vojske bosanskih Srba. U optužnici koja je izdana 7. travnja prošle godine stoji da je činila zločine zajedno s Momčilom Krajišnikom, koji je otprije u Haagu. Tužiteljstvo stoga namjerava Krajišniku i Biljani Plavšić suditi zajedno, a njeno prvo pojavljivanje pred Raspravnim vijećem sazvano je za danas.

Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haaškog suda pozdravila je predaju Biljane Plavšić i pozvala Radovana Karadžića, Ratka Mladića i sve ostale optužene da se predaju.

Bivša profesorica biologije na Sarajevskom sveučilištu, koja je diplomirala u Zagrebu, nakon što je obaviještena da je njezino ime na tajnoj optužnici zajedno s bivšim predsjednikom parlamenta bosanskih Srba Momčilom Krajišnikom, te da je izdan nalog za njezino uhićenje, odlučila se dobrovoljno predati u skladu s prethodnim dogovorom, objavio je Sud ne objašnjavajući o kakvom je dogovoru riječ.

Mediji prenose da je Plavšićeva za tajnu optužnicu doznala u prosincu od američkog veleposlanika u BiH, te je zatražila da joj se omogući provesti novogodišnje i božićne blagdane s obitelji. U pratnji odvjetnika Krstana Simića, prekjučer je doputovala u Haag iz Banje Luke. Simić je jučer izjavio "da je gospođa Plavšić, vjerujući u svoje moralne i životne principe, odlučila predati se sama, jer smatra da je nevina i da joj je savjest čista, a da je međunarodni sud jedino mjesto gdje može iznijeti svoju obranu i vjeruje da će obraniti svoju čast".

Sedmadesetogodišnja B. Plavšić prva je žena osumnjičena za ratne zločine na protstoru bivše Jugoslavije. Bila je dugogodišnja bliska suradnica Radovana Karadžića, a posebice se pamti njezin dolazak u Bijeljinu na početku srpske agresije na BiH, kada je izljubila Željka Ražnatovića Arkana čestitajući mu na obavljenom masakru nad tamošnjim Bošnjacima. (V.Ba.)