Slobodna Dalmacija: 22. 01. 2001.

UZ NAPAD POTPREDSJEDNIKA VLADE NA SUDBENU VLAST

Linićev udar na pravnu državu

Izjavljujući kako u slučaju riječke Luke neće biti novog rješenja o pretvorbi unatoč presudi suda, Slavko Linić uzima zakon u svoje ruke, krši Ustav i sasvim neodgovorno udara na pravnu državu

Piše: Anita MALENICA

Šokiran presudom Upravnog suda, kojom se poništava pretvorba riječke Luke, potpredsjednik Vlade Slavko Linić, u svom uobičajenom stilu prepunom bijesa, nekontrolirano je napao sudbenu vlast. Štoviše, kazao je, evidentno svjestan da zbog svojih riječi neće snositi nikakve političke posljedice, kako je ta presuda kriminal pravosuđa.

No ni takva kvalifikacija nije bila dovoljna ljutom potpredsjedniku Vlade, već je on u Novome listu bez ikakvog prava ustvrdio kako suci koji su donijeli takvu presudu ne zaslužuju da nose sudačku odoru. Ali, Linić ide i korak dalje pa u maniri pok. Franje Tuđmana, koji je svojevremeno izjavio kako treba poništiti odluku Sabora da se povećaju plaće državnih dužnosnika, ustvrdio je kako će on - pazi sada - kao predstavnik izvršne vlasti, osobno inzistirati da se provode odluke Vlade, bez obzira na odluke Suda.

Linić bez imalo kompleksa izjavljuje kako u slučaju riječke Luke neće biti novog rješenja o pretvorbi unatoč presudi Suda i unatoč najavi Hrvoja Vojkovića iz Fonda za privatizaciju kako treba poštovati presudu. Dakle, Linić u svoje ruke uzima zakon i sasvim neovlašteno i izvan svake političke pameti izjavljuje da prema njegovu mišljenju Luka Rijeka nema više pravo na pretvorbu.

Ovakvim stavom potpredsjednik Vlade ne samo da krši Ustav nego nanosi nesagledive političke štete Račanovu kabinetu. Naime, potpredsjednik Vlade morao je izjaviti, kao svaka uljuđena osoba koja poštuje trodiobu vlasti, kako poštuje odluku Suda, ali onda elaborirati što u gospodarskom smislu ta odluka znači i kolike će štete proizvesti. No, umjesto toga Linić sasvim neodgovorno udara na pravnu državu.

Žalosna je činjenica da potpredsjednik Linić i sam ističe kako je neodgovoran kad kao eksponent izvršne vlasti, na ovakav način komentira odluke pravosudnih organa, ali je očito uvjeren u svoju moć. No, čini se da Linić nije položio osnovni test demokracije i više je nego očito da iako je čuo za trodiobu vlasti, za njega je to stvar na kojoj ne treba previše cjepidlačiti.

Linić ovakvim svojim izjavama olako odustaje od obećanja vladajuće šestorice kako sudovi neće kao za vrijeme HDZ-a biti pod paskom dnevne politike te kako će u svom radu biti odgovorni isključivo Ustavu i zakonima. Ipak, čini se da je najskandalozniji dio Linićeve izjave upravo u tome da su se suci Upravnog suda na čelu sa sutkinjom Hren poigrali s državom i njezinim građanima, te da su s tom presudom politički štetno djelovali.

Pa zar potpredsjednik Linić misli da sud treba voditi računa o političkim implikacijama svojih presuda ili bi u svom radu trebao voditi računa o zakonu i činjenicama? I na kraju, legitimno je pravo podpredsjednika Vlade da bude i nezadovoljan odlukama sudstva, koje on smatra hadezeovskim. On kao i svaki drugi građanin ima pravo ne slagati se s tim odlukama, ali je neosporivo da ih mora poštovati.