Vjesnik: 26. 01. 2001.

Pregovori Hrvatske i EU: Na dnevnom redu liberalizacija tržišta

BRUXELLES, 25. siječnja - Prvi krug tehničkih pregovora između Hrvatske i Europske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počeo je u četvrtak u Bruxellesu. Glavni hrvatski pregovarač za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Neven Mimica, koji vodi devetnaesteročlano izaslanstvo, izjavio je prije samog početka pregovora da će se u četvrtak i petak najvećim dijelom raspravljati o liberalizaciji tržišta za uvoz europskih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku. Također će biti riječi o mogućnostima osnivanja poduzeća u Hrvatskoj i EU te o slobodnom kretanju kapitala, usluga i ljudi.

Tijekom cijelog ciklusa pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU predviđena su tri plenarna pregovaračka kruga. U prosincu je u Buxellesu održan prvi pregovarački krug. U tim pregovorima, uz hrvatsko izaslanstvo, sudjeluju predstavnici Europske komisije te zemalja članica Unije.

Između tih plenarnih pregovaračkih krugova održavaju se tzv. tehnički pregovori na kojima sudjeluju samo hrvatsko izaslanstvo i predstavnici Europske komisije.

»To je vrlo važna faza jer znači mogućnost da raščistimo neka pitanja koja su još otvorena. Stoga su tehnički pregovori zamišljeni da pomognu u međusobnom razumijevanju samog teksta Sporazuma i obveza koje iz njega proizilaze«, rekao je Mimica. Drugi plenarni krug pregovora predviđen je potkraj veljače u Bruxellesu. (H)