Večernji list: 01. 02. 2001.

ŠESTORKA O SUDBINI ŽUPANIJSKOG DOMA, IZBORNOM ZAKONU I NOVOM DRŽAVNOM ODVJETNIKU

Radovan Ortynski novi državni odvjetnik

Kandidat za novog predsjednika Vrhovnog suda je Ivica Crnić

- Možda ste vi bolje informirani od mene - odgovorio je premijer Ivica Račan na izravno pitanje novinara hoće li Radovan Ortynski biti novi državni odvjetnik. Premijer nije o tome želio reći ništa više da ne bi, kako je rekao, obezvrijedio Vladu koja će danas predložiti novoga državnog odvjetnika Saboru. No prema neslužbenim informacijama, bilo bi pravo iznenađenje da istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Ortynski ne bude danas i službeno predložen kao kandidat. Kuloari su spominjali još tri imena: Miroslava Jukića, Tihomira Rubešu i Željka Račkoga.

Šefovi vladajućih stranaka na jučerašnjem su sastanku izviješteni o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda. Premijer Račan nije želio navesti ni to ime, s obzirom da je ta kandidatura u nadležnosti predsjednika države, a ne Vlade. Iz redova šestorke neslužbeno se moglo čuti da se radi o Ivici Crniću, bivšem ministru pravosuđa.

Na pitanje, na koji će način biti imenovan novi državni odvjetnik, s obzirom na to da novi Zakon o državnom odvjetništvu nije donesen, a po starom ga imenuje Državno službeno vijeće, Račan je odgovorio: - Ustav je jači od Zakona. - To znači da će, prema novim ustavnim rješenjima Zastupnički dom imenovati državnog odvjetnika, ali premijer je dodao kako je opravdana primjedba da treba hitno donijeti novi Zakon o državnom odvjetništvu.

- Razgovarali smo i o izborima za Županijski dom - rekao je Račan. Otvorenima su ostala pitanja poput broja zastupnika, kao i pravilo jednake vrijednosti biračkih glasova. Dosad je glas u pojedinim izbornim jedinicama bio i do 12 puta vrjedniji nego u drugima.

Premijer je potvrdio da je šestorka raspravljala i o ukidanju Županijskog doma. Prema njegovim riječima, čini se da svi sada uviđaju kako je šteta što to nije bilo učinjeno prilikom promjena Ustava. Je li šestorka suglasna da Županijski dom treba ukinuti naknadno? - Nismo o tome zauzeli stav - neodređeno odgovara premijer, ali najavljuje da će ta tema biti nastavljena, možda već u petak, kad bi se šestorka trebala ponovno sastati.

Vladajuća koalicija može očekivati pobjedu na izborima te se izbori ne mogu smatrati motivom za ukidanje Županijskog doma. To pitanje se postavlja principijelno, rekao je Račan. Potrebno je zaoštriti pitanje racionalnosti i kresanja troškova na svim razinama. Ukidanje Županijskog doma preozbiljno je pitanje da bi se moglo riješiti na sastanku šestorke, napominje premijer.

Prema nekim izračunima, ukidanje Županijskog doma uštedjelo 30 do 40 milijuna kuna svake godine.

Šestorka je jučer razgovarala o skorim lokalnim izborima, posebice o preostalim otvorenim pitanjima izbornog zakona. U raspravi o socijalnoj situaciji, šefovi vladajuće koalicije zauzeli su stajalište da u ovom trenutku još nije moguće povećati naknade rodiljama. Kako su ta prava u Hrvatskoj možda čak veća nego u razvijenijim zemljama, u zahtjevima za širenje socijalnih prava treba voditi računa o realnim mogućnostima. Premijer je najavio da bi se, bude li to moguće, pravo na naknade rodiljama skratilo sa tri godine na kraće razdoblje, a da bi se onda mogle isplaćivati veće naknade.

D. Knežević