Večernji list: 01. 02. 2001.

JUČER U ZAGREBU NAKON VIŠEMJESEČNOG BIJEGA

Predali se Gucići!

Guciće na predaju nagovorio HIS. Nakon iskaza otac Josip odvezen u zatvorsku bolnicu, a sin Zvonimir u Remetinec

Josip (50) i Zvonimir (31) Gucić, otac i sin, među najtraženijim hrvatskim bjeguncima, jučer su se ujutro predali mr. Borisu Ivančiću, dežurnom istražnom sucu Zagrebačkoga županijskog suda.

Kako smo doznali, dva odbjegla tajkuna u Hrvatsku su došla najnormalnije automobilima i s putovnicama iako je za njima od 4. lipnja prošle godine bila raspisana međunarodna tjeralica Interpola, a njihovo pojavljivanje u sudu na Zrinjevcu iznenadilo je i tamošnje zaposlenike, ali i njegovu braniteljicu Snježanu Gašić koja je hitno pozvana u sud.

Pojavili se ujutro

Još misterioznije nego što je nestao krajem lipnja prošle godine, Josip Gucić se ponovno pojavio u Hrvatskoj i nakon što je sucu Ivančiću iznio svoju obranu prevezen je u zatvorsku bolnicu na Svetošimunskoj cesti zbog problema s povišenim šećerom i krvnim tlakom.

Gucići su putovali u srijedu noću, a ujutro su stigli u Zagreb i pojavili se u Županijskom sudu. Zvonimir Gucić jučer oko podneva nije iznosio obranu, jer je lani u svibnju iznio svoju obranu povodom zahtjeva za istragu; sada je u remetinečkom zatvoru. Na temelju već prije donesenih rješenja određen im je jednomjesečni pritvor.

U svojoj obrani koju je samo dijelom iznio, jer istražni zahtjev koji ga tereti za brojne zloporabe položaja u gospodarstvu ima devet stranica, Josip Gucić je porekao da je bilo što radio protiv zakona ili da je na nezakonitosti poticao svoje podčinjene.

Kako će se braniti

Naveo je da se nije skrivao, nego da je prošle godine u Njemačku otišao iz zdravstvenih razloga, a kad je počela medijska kampanja protiv njega, odlučio je ostati u Münchenu gdje ima i tvrtke. Naveo je da je u Njemačkoj živio od 1978. godine, imao dvije tvrtke, plaćao poreze i 1990. godine se s gotovinom vratio u Hrvatsku i kupio NIK za sedam i pol milijuna DEM koji je tada bio u stečaju. Ubrzo se broj zaposlenih povećao na 1600 sa prijašnjih 630. Gucić tvrdi da nikad nije dobio povlašten položaj od Privatizacijskog fonda. Negdje do 1994. godine imao je desetak tvrtki koje je stekao otkupljujući gotovinom dionice od malih dioničara.

Kad je od Zagrebačke banke dobio prvi kredit, dobio je i obećanje da će moći dobiti kredite u iznosu od 70 milijuna DEM. Godine 1997. kad su tvrtke išle u kompjutorizaciju koju mu je, tvrdi, uvjetovala banka, podigao je kredit. Ujedno je uz isti uvjet kupio i većinski paket dionica "Brodokomerca", što je kupljeno kreditom od 42 milijuna DEM. Krediti su uredno otplaćivani, kazao je Gucić, ali je istodobno MORH ostao "Brodokomercu" dužan 140 milijuna kuna za isporuke hrane. Godine 1997. pozvan je u banku da hitno vrati dug; istodobno kad je njemu MORH vratio dug, izgubio je na eskontnim mjenicama 21 posto te svote. To je tek dio Gucićeve obrane, koju će on nastaviti idući tjedan.

Gucić je rekao da od policajaca nitko nije s njim razgovarao iako je kriminalistička obrada trajala pet mjeseci.

- Budući da su mi liječnici odobrili putovanje iz Hrvatske, došao sam kući jer se ne osjećam krivim za ono za što me terete i želim da se čitava situacija razjasni - kazao je Gucić koji je naveo da je doputovao iz Njemačke. Kako smo jučer doznali, Josip i Zvonimir Gucić predali su se zahvaljujući posredovanju HIS-a. Stigli su iz Italije, a HIS ih je nagovorio da se dragovoljno predaju. Za njihov dolazak znao je i ministar Lučin jer je HIS kod MUP-a posredovao da se otac i sin ne uhite na granici, nego da se propuste do Zagreba, kamo su ih dopratili agenti HIS-a i predali ih pravosuđu.

D. Miljuš