Vjesnik: 01. 02. 2001.

Mesić: Srbija mora od svijeta dobiti jasnu poruku o nedjeljivosti Bosne

ZAGREB, 31. siječnja - »Bit ću sretan ako ova knjiga dođe u ruke onima koji vjeruju u Bosnu, ali još sretniji ako dođe u ruke onima koji ne vjeruju u nju«, rekao je predsjednik Stjepan Mesić na promociji knjige fra Petra Anđelovića »Vjerni Bogu, vjerni Bosni«, koja je održana u srijedu u dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Jer pročitati tu knjigu znači shvatiti Bosnu, nastavio je Mesić ističući da bi to trebalo i onima u svijetu koji su podržali ideju podjele Bosne.

Jer kad bi Hrvati imali tu privilegiju da svi žive u jednoj državi, onda bi to pravo imali Srbi, Rusi, Nijemci, Francuzi, Talijani, a novi preustroj Europe bio bi moguć samo u ratu, kazao je Predsjednik.

»U Hrvatskoj je otišla sa scene politika koja je dijelila Bosnu. Najbolji je pokazatelj za to da i oni koji su bili najgrlatiji zagovornici podjele Bosne, danas tvrde da su uvijek bili za njezinu cjelovitost«, naglasio je Mesić. Napomenuvši da u Hrvatskoj više nema ozbiljnog političara koji bi govorio o podjeli BiH, upozorio je da Srbija još nije doživjela takvu katarzu kakvu je Hrvatska prošla - u smislu da Hrvate izvan Hrvatske smatra faktorom suradnje, a ne razlogom za polaganje prava na tuđe teritorije.

Shodno tome, Mesić je podsjetio da Milošević jest srušen, ali da među onima koji su ga rušili nisu male snage koje su to učinile samo zato »što nije ostvario ratne ciljeve, odnosno prigrabio najveći dio Bosne«. Te snage ne smijemo zanemariti jer već sada slušamo poruke da će Srbija ponovo preispitati svoj odnos prema Republici Srpskoj, ako Crna Gora i Kosovo odu vlastitim putom, zaključio je hrvatski predsjednik dodajući da oni moraju od svijeta dobiti jasnu poruku: »To su samo iluzije. Bosna i Hercegovina ostaje!«

Predstavljajući knjigu bivšeg provincijala franjevačke provincije Bosne Srebrene, veleposlanik BiH u Hrvatskoj Hasan Muratović primijetio je da sâm njezin naslov, »kad bi mu se još dodalo - "vjerni puku"«, izražava suštinu djelovanja fra Petra Anđelovića i franjevaca u Bosni koji su tamo ostavili svoj trag dug više od sedamsto godina.

Fra Zvonimir Bono Šagi, kapucinski redovnik i poznati hrvatski teolog, istaknuo je temeljnu vrijednost djela »Vjerni Bogu, vjerni Bosni« u njegovu promišljanju odnosa između čovjekoljublja i domoljublja. Pritom je naveo nekoliko paradigmatskih misli fra Anđelovića u kojima se naglašava da čovjek nikad ne smije biti sredstvo za ostvarenje konkretnih ciljeva, kao što se to dogodilo na Zapadu, niti sredstvo za ostvarenje ideoloških utopija kao što se to zbilo na Istoku. Svoje razmatranje Šagi Bono je zaključio također mišlju autora predstavljene knjige: »Podjela Bosne i Hercegovine može samo biti vrata novom ratu!«

Fra Petar Anđelović zahvalio je predstavljačima, a posebno predsjedniku Mesiću, koji ga je u sarajevskom samostanu sv. Ante posjetio onda kad je nastajala nova hrvatska država, te izrazio nadu da će ga Mesić posjetiti i sada kad je na čelu te države.

Gordan Pandža