Vjesnik: 01. 02. 2001.

Račan: Hrvatskoj je stalo do prisutnosti Ruske Federacije u cijeloj regiji

Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Genadij Seleznjov u službenom posjetu Hrvatskoj / Predsjednik Sabora Tomčić i njegov ruski kolega suglasili se da za suradnju Hrvatske i Ruske Federacije ima još mnogo prostora / Seleznjov uvjeren da će razvijanje gospodarske suradnje unaprijediti i ojačati političke odnose dviju zemalja

ZAGREB, 31. siječnja - Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Genadij Seleznjov započeo je u srijedu dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj susretom s hrvatskim kolegom Zlatkom Tomčićem. Njih dvojica detaljno su analizirali parlamentarnu suradnju dviju zemalja koja sada ulazi u novu fazu.

»Mi sada otvaramo novu stranicu naše parlamentarne suradnje«, rekao je Seleznjov novinarima nakon susreta. Predsjednik Hrvatskog sabora Tomčić izjavio je kako su zajednički konstatirali da za suradnju Hrvatske i Ruske Federacije ima još mnogo prostora. Prema njegovim riječima, interes za suradnju s Rusijom je velik i postoji niz mogućnosti da se sklope međudržavni ugovori koji će otvoriti suradnju u mnogim područjima. Razgovarali su i o stanju u regiji i izrazili zainteresiranost za dugoročnu stabilnost odnosa u jugoistočnoj Europi.

Predsjednika ruske Dume primio je i predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan. On je istaknuo da je Hrvatskoj, kao zemlji čiji je cilj punopravno članstvo u Europskoj uniji, stalo do dobrih odnosa s Ruskom Federacijom i do njezine prisutnosti u cijeloj regiji, a ne samo u jednom dijelu. »Važno je pokazati da Ruska Federacija nije samo jednostrano prisutna u ovom dijelu Europe, što joj u promijenjenim uvjetima današnje Europe može dati novu vrijednost«, dodao je Račan.

Seleznjov je uvjeren da će razvijanje gospodarske suradnje, koje je u interesu obiju zemalja, unaprijediti i ojačati i političke odnose.

Osim kroz sukcesiju mogući su i drugi oblici smanjenja klirinškog duga prema Hrvatskoj, i to kroz razvoj zajedničkih projekata, od kojih je poglavito važan Družba Adria. Riječ je o projektu povezivanja energetskih i transportnih resursa dviju zemalja. Hrvatskoj je u interesu da popravi deficit u trgovinskoj razmjeni s Ruskom Federacijom, što se također može ostvariti boljom gospodarskom suradnjom. Kao primjer, Račan je istaknuo mogućnost izvoza sirovina preko hrvatskih luka i njihove prerade u Hrvatskoj. Uvjeren sam da će međuvladina komisija koja se sastaje u travnju ove godine, ubrzati konkretizaciju mogućih oblika suradnje, izjavio je premijer.

Sa Seleznjovim se susrela i predsjednica Županijskog doma Sabora dr. Katica Ivanišević. Istaknula je dobre odnose koje Sabor ima s Dumom te zahvalila na sudjelovanju ruskih postrojbi u mirnoj reintegraciji Podunavlja. Dodala je kako sastanci parlamentaraca dviju država otvaraju vrata i ekonomskoj suradnji.

Predsjednik Dume iskazao je želju za suradnjom Rusije i Hrvatske, te konstatirao da Europska unija i NATO ne bi smjeli to otežavati. Seleznjov je potom objasnio rad ruskog parlamenta i izborni zakon za zastupnike, napomenuvši da će Ruska Federacija uskoro promijeniti politički sustav i postati parlamentarna država. Naglasio je da odnosi sa Županijskim domom nisu na željenoj razini te predložio da se ta suradnja intenzivira putem odbora i drugih predstavnika. (Hina/ R. I.)