Večernji list: 01. 02. 2001.

BELGIJSKI DNEVNIK "LE SOIR" OBJAVIO SENZACIONALAN NAPIS O TAJANSTVENOJ BOLESTI IZ BARANJE, GDJE NIJE BILO NATO-vih UDARA

Šest belgijskih vojnika iz istočne Slavonije umrlo od raka

Šest vojnika iz vojarne u gradu Spa, veterana mirovnih snaga iz Baranje, već je umrlo od raka, udarna je vijest u jučerašnjem izdanju belgijskog dnevnika "Le Soir". Naslov dana odnosi se na slučajeve tajanstvene bolesti kod pripadnika plavih kaciga - ili Belbata - u prostoru u kojem nije upotrebljavano streljivo s osiromašenim uranom, a nije ni bilo NATO-vih udara.

Istu tvrdnju potvrđuje Ministarstvo obrane Kraljevine Belgije. Osim što je jedan od pet vojnika s iskustvom mirovne misije u regiji (za Belgijance uglavnom u istočnoj Slavoniji) od zdravstvenih tegoba imao problema s glavoboljama, sredinom siječnja Ministarstvo je priopćilo da je među pripadnicima belgijskih mirovnih snaga na Balkanu otkriveno devet slučajeva raka. Petorica "plavaca" umrla su. Misterij otvaraju neke zasad nespojive činjenice - svi su oboljeli pristigli iz iste vojarne, one u Spa, i svi su služili u istočnoj Slavoniji, u Dardi i u Belome Manastiru, od travnja 1992. do listopada 1997. godine. "Le Soirovi" izvori povezuju nastanak bolesti s okolnostima - vojnici su boravili u "jednome dvorcu", točnije skrivali su se u njegovu podrumu u vrijeme ratnih akcija.

List dalje tvrdi da su po Belgijancima 1995. godine padale granate "obiju strana". Priča se razlaže napomenom da je u susjedstvu dvorca svojedobno bila kemijska tvornica s pripadajućim skladištem, tajanstvena sadržaja), a prema izjavama belgijskih vojnika smještenih u podrumu dvorca, navodno su padale i "kemijske granate".

Belgijski su stručnjaci istraživali okoliš u istočnoj Slavoniji, ali uzorci nisu potvrdili nikakve sumnje, a još manje otkrili opasne agense i kancerogene tvari. Novi je element priče da, osim leukemije, vojnici imaju sarkom kosti i rak debelog crijeva, a registriran je i slučaj dobroćudnog tumora štitnjače. Lista bolesti osvježena je činjenicom da je rak nađen kod još osam veterana, a kao krivca za traženje naknade optužili su "osobu X".

BRUXELLES Lada Stipić-Niseteo