Večernji list: 01. 02. 2001.

JUGOSLAVENSKI PREDSJEDNIK IZMEĐU POLITIKE ZA UNUTARNJU I VANJSKU UPOTREBU

Koštunici prijeti embargo

Jugoslavenskom predsjedniku Vojislavu Koštunici prijeti embargo ne bude li surađivao s Haaškim sudom. Analitičari drže da bi Milošević mogao optužiti za suradnju i neke sadašnje čelnike nove jugoslavenske vlasti, pa ona zbog toga, navodno, odugovlači s njegovim izručenjem. To pišu talijanska glasila, a tršćanski list Piccolo jučer je bio vrlo konkretan jer iznosi da Beograd ima vremena do 31. ožujka da izruči bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića Međunarodnom sudu za ratne zločine učinjene na prostoru bivše Jugoslavije. U suprotnome, Washington će uvesti embargo, a još na osnovi odluke Clintonove administracije, koja je uvela taj rok. Sjedinjene Države zamrznut će 100 milijuna dolara koji su već bili namijenjeni obnovi Jugoslavije poslije Miloševića.

Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica sada je pred zidom. Prošla su četiri mjeseca od "listopadske revolucije" kada je Milošević bio skinut s vlasti, a već je Koštunica pred dilemom. U Davosu na svjetskom ekonomskom forumu izjavio je, kako je jučer objavio list Piccolo, da je poznato da će Beogradu biti uskraćena ekonomska pomoć ne bude li surađivao s Haagom. No, isto tako Koštunica nastavlja govoriti kako je Haaški tribunal politička, a ne pravna institucija. Ali, sada "Koštunica mora voditi računa o unutarnjoj oporbi u njegovu pokretu. Zamjenik saveznog premijera Miroljub Labus drži da Milošević ima dvije mogućnosti: ili otići u Haag i braniti se pred poviješću ili biti suđen u zemlji kao obični kriminalac. Još pragmatičniji je ministar pravosuđa Vladan Batić, koji kaže da je izbjegavanje Haaškog suda politički štetno. "Ako smo zemlja članica UN-a, moramo prihvatiti Tribunal jer je riječ o sudu Ujedinjenih naroda", kaže Batić.

List ocjenjuje da Koštunica "ide u susret rascjepu unutar koalicije s kojom je pobijedio na listopadskim izborima". Koštuničino odugvlačenje podupire tezu onih analitičara koji drže da Milošević može, ako ga se frontalno napadne, prozvati za suradnju s njime i neke "članove s vrha sadašnje nomenklature na vlasti. Koštunica je sve više sam pred Miloševićevim ledenim mirom. Potreban je snažan znak da se izađe iz mrtvila, jedan hrabar čin. Suditi "caru" koji je skinut s fotelje "rizik" je koji Koštunica mora proći. Da ne izgubi obraz. U Jugoslaviji i pred cijelim svijetom", zaključuje Piccolo.

RIM Neven Cibić