Republika: 01. 02. 2001.

Haag traži Momira Bulatovića, Talijani su opovrgli postojanje tjeralice za Đukanovićem

Bulatović, optužen zbog zločina na Kosovu 1999., i dalje je 'ponosan na suradnju s Miloševićem', Carla del Ponte traga i za Karadžićem i Šljivančaninom

Navodi tiska da će talijanske vlasti izdati tjeralicu za crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem samo su dio kampanje protiv Crne Gore koja se redovito ponavlja kad god se Crna Gora nalazi pred važnim političkirn odlukama, rekla je Vinka Jovović, savjetnica crnogorskog predsjednika za odnose s javnošću, komentirajući napis banjalučkog magazina "Reporter" kojeg su opovrgle talijanske vlasti.

U puno je većoj opasnosti Momir Bulatović, osnivač i netom smijenjeni predsjednik Socijalističke narodne parije (SNP), najjače oporbene stranke u Crnoj Gori i donedavni premijer jugoslavenske Vlade. Crnogorski mediji javili su da će Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haaškoga tribunala, boraviti u Crnoj Gori 15. i 16. veljače, a spekulira se kako je glavni cilj dolaska da vlastima izruči optužnice protiv Momira Bulatovića.

Glavni odbor SNP-a zatražio je od Momira Bulatovića da zbog "istaknutih razlika u politici" podnese ostavku, a Bulatović je vodstvu stranke poslao pismo u kojem ističe da je "ponosan na suradnju sa Slobodanom Miloševićem". Glavni odbor je odlučio sazvati kongres na kojem će se "ostvariti daljnja profilacija demokratskog karaktera partije, otvorenost za suradnju s drugim partijama i s međunarodnom zajednicom, afirmirati njen građanski karakter i izabrati novi organ partije".

SNP se nastoji osloboditi kompromitiranog Bulatovića. Prosrpska Narodna stranka objavila je kako neće ulaziti u savez sa SNP-om uoči travanjskih izbora i lipanjskog referenduma o ustavno-pravnoj budućnosti Crne Gore ako on i dalje ostane na stranačkom vrhu. Protiv Bulatovića još je prošle godine spremljena tajna optužnica zbog zločina koje su jugoslavenske oružane snage izvršile na Kosovu u proljeće 1999. godine, a i on je sam u više navrata "s ponosom" isticao da Haag traga za njim.

Smjena karizmatičnog Momira Bulatovića mogla bi dovesti do velikih potresa i podjela u SNP-u jer je on veoma popularan na sjeveru Republike, što bi ojačalo izglede procrnogorskih snaga na budućim izborima i referendumu. Te snage, u organizaciji Liberalnog saveza, a pod motom "Svi za Crnu Goru", organiziraju skupove s kojih se poručuje crnogorskim vlastima da se ne igraju sa sudbinom, te što prije proglase samostalnost, usprkos suprotstavljenom stavu međunarodne zajednice.

Nećemo dopustiti da se jedinoj Crnoj Gori uskrati univerzalno pravo na samoopredjeljenje", zaključeno je na mitingu, na kojem se podsjetilo kako je "međunarodna zajednica istu poziciju zauzela i 1918. godine, čime su na duže razdoblje zbrisani crnogorska država, nacija, jezik, kultura i Crkva.

Osim o Bulatoviću, Carla del Ponte razgovarat će s crnogorskim političkim i pravnim autoritetima i o Veselinu Šljivančaninu, bivšem pukovniku nekadašnje JNA, poznatim pod neslavnim epitetom "ubojica Vukovara", te o Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, jer su obojica Crnogorci, kuće im se nalaze u ovoj Republici i u nedavnoj su prošlosti često pohodili svoju rodnu grudu, a možda to i dalje tajno čine.

Kompletira se i dosje o dubrovačkoj avanturi iz 1991. i 1992. godini, u kojoj je počinjeno nemalo ratnih zločina, pa će i ta tema sigurno biti prisutna u razgovorima. Crna Gora već dugo ima dobru suradnju s Haaškim tribunalom, a Haag su prošle i pretprošle godine posjetili predsjednik Đukanović i premijer Vujanović, kao i crnogorski državni tužitelj Vlado Šušović. Sama je Carla del Ponte u Crnoj Gori boravila u lipnju 2000. godine. Inače, predsjednik Republike Crne Gore Milo Đukanović otputovao je u utorak u višednevni službeni posjet Sjedinjenim Državama, tijekom kojeg će imati brojne susrete s čelnicima nove administracije, a u četvrtak će se sastati i s predsjednikom Georgeom W. Bushom.