Večernji list: 01. 02. 2001.

RAST CIJENA

NAKON VLADINE ODLUKE O NEKONTROLIRANJU CIJENA

Dukatovo mlijeko skuplje sedam posto

Svježe Dukatovo mlijeko od početka se tjedna u zagrebačkim prodavaonicama prodaje po cijeni višoj sedam posto. Tako litra svježeg milijeka sada umjesto 3,99 stoji 4,29 kuna. Nakon gotovo mjesec dana od Vladine odluke o prestanku kontroliranja cijena crnoga kruha i svježega mlijeka to je prva reakcija proizvođača, koji su do sada uglavnom izjavljivali kako neće mijenjati cijene spomenutim proizvodima.

- Lura je proizvođačku cijenu svježemu mlijeku promijenila 29. siječnja, i to sa 3,72 kune na 3,98 kuna po litri zato što su u posljednje dvije godine znatno povećani ulazni troškovi, a cijena se mlijeku u tom razdoblju nije mjenjala - navela je izvršna direktorica Lurine Korporativne administracije Nina Anđal. Svježe je mlijeko poskupjelo, objasnila je, i zato što je povećana otkupna cijena mlijeka koju Lura plaća kooperantima, a povećana su i carinska opterećenja na uvozno mlijeko, koje je Lura zbog nedostatne domaće proizvodnje prisiljena uvoziti. U Luri još ističu kako je poskupio i uvozni amabalažni materijal, te naftni derivati, struja, plin i voda.

Cijene svježeg mlijeka ostalih proizvođača nisu promijenjene, a direktor Vindije Dragutin Drk nedavno nam je rekao kako oni još važu što im je činiti. Slično govore i najveći domaći pekari, među kojima je jedino križevački Mlinar najavio moguće pojeftinjenje specijalnih vrsta kruha. (SLM)