Večernji list: 02. 02. 2001.

VELEPOSLANIK SAD-a ROSSIN NAJAVIO SKUP INVESTITORA U ZAGREBU

SAD ne zagovara balkansku carinsku uniju

ZAGREB - Budućnost američkih ulaganja u Hrvatsku i vojne prisutnosti SAD-a na jugoistoku Europe bile su glavne teme jučerašnjeg susreta američkog veleposlanika Lawrencea G. Rossina s hrvatskim novinarima.

- Hrvatska je zanimljiva ulagačima u nekoliko sektora: turizmu, poljoprivredi, a njezini visokoobrazovani ljudi omogućuju ulaganje i visoke tehnologije. No, prije svega treba objasniti američkim kompanijama da postoji Hrvatska i da u njoj nema rata, jer to mnogi još misle. I Hrvatsku treba učiniti atraktivnijom ulagačima uklanjanjem pravnih i birokratskih zapreka, čime će se olakšati i zaštititi ulaganje - rekao je Rossin te dodao da će se u travnju u Zagrebu organizirati konferencija za investitore, a sljedećeg mjeseca ministar Fižulić s delegacijom gospodarstvenika posjetit će New York.

Veleposlanik Rossin uvjeren je da se razina američke vojne prisutnosti na jugoistoku Europe neće značajno mijenjati tijekom Bushove administracije. - Mislim da neće doći do većeg povlačenja američkih vojnika zbog naših interesa i obveza prema saveznicima - kazao je Rossin. Američki veleposlanik rekao je kako SAD ne podržava neovisnost Kosova i Crne Gore jer ne žele daljnje fragmentiranje europskog jugoistoka na sve manje države, ali da i ne zagovaraju carinsku uniju bivših jugoslavenskih republika jer za to "nema ni interesa u tim zemljama".

Rossin je odbacio glasine o navodnom Mesićevu otkazivanju puta u Washington zbog nemogućnosti sastanka s američkim vodstvom rekavši da ne smatraju upitnom predsjednikovu ispriku virozom. "Bit će još prilika za susret Mesića, pa i drugih hrvatskih dužnosnika, sa američkim vodstvom", zaključio je Rossin. (bke)