Novi list: 02. 02. 2001.

Zdravko Boban MateTomac

Boris PAVELIĆ

Građaninu Hrvatske neugodna scena: izašavši jučer iz zgrade Predsjedništva BiH, izaslanstvo Hrvatskoga sabora jedva je pogledalo stotinjak okupljenih Sarajlija koji su glasno iskazivali nezadovoljstvo ciljevima dvodnevnog boravka hrvatskih parlamentaraca u izmrcvarenoj zemlji. Tomac, Kovač i družina bez riječi su sjeli u ugrijane limuzine i, ukočenim osmjesima skrivajući nelagodu, odvezli se na novi neodgodivi sastanak. Sarajlije su opet, kao toliko puta do sada, ostali stajati na snijegu i hladnoći. No poruku su ipak uspjeli uputiti: “Ajte doma! Nije ovo Herceg-Bosna, nego multikulturalna Bosna i Hercegovina!” čulo se među demonstrantima, koje su predvodili Ivo Komšić i fra Luka Markešić.

Ta je rečenica najpregnantniji izraz nezadovoljstva probosanske BiH javnosti boravkom hrvatskoga izaslanstva u susjednoj zemlji. Već na samom početku dvodnevnoga posjeta,. naime, nije bilo najavljenog razgovora s predsjednikom Nove hrvatske inicijative Krešimirom Zubakom, a nije ih primio ni predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić. Jedini koji zasad žustro brani dolazak Tomčeva društva jest, pogađate, HDZ BiH. I eto paradoksa: Jelavićev HDZ plješće turneji koju je dogovorila u Hrvatskoj vladajuća šestorka.

Dan ranije u Zagrebu održano predstavljanje knjige “Vjerni Bogu, vjerni Bosni” fra Petra Anđelovića predstavljalo je pobjedu volje za cjelovitom BiH. Ondje je predsjednik Stjepan Mesić izjavio kako je sjajno da danas čak i rušitelji Bosne tvrde kako su se uvijek zauzimali za ejelovitu BiH. Ali, sudeći po reakcijama u Sarajevu, čini se da je njihov posao preuzela aktualna hrvatska vlast. Ime joj je - Zdravko Boban Mate Tomac.