Novi list: 02. 02. 2001.

IZASLANSTVO HRVATSKOG SABORA U SARAJEVU OPTUŽENO DA PODRŽAVA POLITIKU HDZ-a

Tomac: Došli smo kao prijatelji suverene BiH

Zajednička vizija BiH, prema Tomcu, može se postići tako da Hrvati biraju Hrvate, Bošnjaci Bošnjake…, što je bit ustavne tužbe kojom Ante Jelavić osporava odluku međunarodne zajednice o izboru predstavnika u Dom naroda Federacije BiH

Iz Sarajeva Boris Pavelić

SARAJEVO - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora, koje je jučer započelo dvodnevni službeni posjet BiH, odbacilo je optužbe da podržava izolacionističku politiku HDZ-a BiH, kojima su ih u Sarajevu zasuli građani, novinari i neke političke stranke.

To je jučer ujutro učinilo stotinjak Sarajlija na prosvjedu koji su vodili predsjednik Hrvatskoga narodnog vijeća Ivo Komšić i fra Luka Markešić. Njima su se pridružili i sarajevski novinari koji su na konferenciji za novinare izaslanstvo zasuli neugodnim pitanjima.

Također, sastanci s Novom hrvatskom inicijativom Krešimira Zubaka i Strankom za BiH Harisa Silajdžića jučer nisu održani, a Silajdžićeva je stranka u priopćenju spomenula i “kuloare koji spekuliraju da je cilj posjeta potvrditi privilegiran položaj HDZ-a BiH kao isključivog posrednika interesa Hrvata u BiH”. Voditelj izaslanstva i predsjednik saborskoga Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac odbacio je sve takve tvrdnje. “Ne želimo se miješati u unutarnje stvari BiH niti podržavati ijednu stranu u procesu konstituiranja vlasti. Želimo samo podržati Ustav BiH i Daytonski sporazum te pozvati na toleranciju, dijalog i mirno prevladavanje krize”, kazao je Tomac.

“Došli smo kao prijatelji suverene BiH kako bismo razgovarali sa svima koji žele unaprijediti dvije ravnopravne, suverene i prijateljske zemlje”, kazao je Tomac na konferenciji za novinare. Izjavio je kako je izaslanstvo tijekom brojnih razgovora prvoga dana posjeta zaključilo da je vizija budućnosti BiH zajednička: građanska država s tri konstitutivna i ravnopravna naroda na cijelom području zemlje. No to se prema Tomcu, može postići samo tako da se predstavnici u Dom naroda Federacije BiH ne biraju prema načelu “jedan čovjek, jedan glas”, nego da Hrvati biraju Hrvate, Bošnjaci Bošnjake, a ostali ostale.

Podsjetimo da je ta teza bit ustavne tužbe kojom predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić pred Ustavnim sudom osporava odluku međunarodne zajednice o izboru predstavnika u Dom naroda Federacije BiH. O toj bi tužbi Ustavni sud trebao raspravljati u subotu, 3. veljače. Koincidencija toga datuma s posjetom saborskoga izaslanstva jedan je od razloga zbog kojega je dio BiH javnosti izrazio sumnju u nepristranost gostiju iz Hrvatske. Tomac je odgovorio i na prigovor Ive Komšića da su neki članovi izaslanstva, Milan Kovač prije svega, “izravno radili na razgradnji BiH te na iseljavanju i proganjanju”. “Ne znam što bi Komšiću. Nije demokratski običaj da parlamentarna većina oporbi određuje koga će izabrati u izaslanstvo. Ovo je izaslanstvo izabrano konsenzusom, i to je dokaz demokratičnosti Hrvatske”, kazao je Tomac. U raspravi s novinarima Tomcu se pridružio i Mate Granić: “Ja sam prije devet mjeseci izašao iz HDZa, i na klimavim su nogama vaše tvrdnje da smo došli ovamo podržati HDZ BiH.” Inače, uz Tomca (SDP), Granića (DC) i Milana Kovača (HDZ) u izaslanstvu su i Željko Glavan (HSLS) i Josip Torbar (HSS). Oni će u Sarajevu održati dvadesetak odvojenih razgovora s predstavnicima vlasti, međunarodne zajednice, političkih stranaka i s crkvenim velikodostojnicima.