Republika: 02. 02. 2001.

EKSKLUZIVNO: TAJNI HRVATSKI IZVOR POSLAO DOKUMENTE HAAGU

Izvješća dvanaest policajaca s haaškog popisa već su odavno u ladicama međunarodnog Tribunala

Riječ je o svjedočanstvima o ratnim zločinima pripadnika HV-a tijekom ’92. i ’93.

Piše: Danijela Grizelj

Međunarodni kazneni sud u Haagu traži saslušanje dvanaest bivših i sadašnjih djelatnika MUP-a na osnovi dokumenata koje im je dostavio tajni hrvatski izvor. Riječ je o "nižim policajcima iz sektora jug", kako je prije tjedan dana izvijestila Vlada RH, koji su pozvani u Haag u svojstvu svjedoka. U službenom Vladinom priopćenju nije rečeno o čemu bi ti pozvani niži policajci trebali svjedočiti, ali prema saznanjima "Republike" riječ je o ratnim zločinima HV-a tijekom 1992. i 1993.

Većina traženih svjedoka u to su vrijeme, kao djelatnici različitih Policijskih uprava između Like i Dubrovnika, pisali izvješća o pripadnicima Hrvatske vojske koji ruše srpske kuće, protjeruju srpske civile i pljačkaju njihovu imovinu. Kako su ta izvješća, očito, predana haaškim tužiteljima, od 12 policajaca očekuje se da potvrde autentičnost te dokumentarne građe i da eventualno novim činjenicama pripomognu haaškim istražiteljima.

Bolje upućeni u kanale hrvatsko - haaške komunikacije zaključuju kako su ta policijska izvješća stigla do Haaga posredstvom Josipa Manolića, tadašnjeg šefa UNS-a. Sam Manolić to prilično usplahireno demantira.

"Ne znam ništa o tome, ništa o tome ne znam…, ponavljao je Manolić, jako zainteresiran za naše izvore.

"Republika" je već objavila nekoliko imena 12 policajaca s haaške liste, među kojima su general Mladen Markač, bivši načelnik PU ličko-senjske Ivan Dasović, te zapovjednik sabirnog centra za vrijeme Oluje Ivica Bižanović. Kako nam je potvrdio Zdenko Bando, jedan od svjedoka u gospićkom slučaju, Ivan Dasović Haaški sud navodno zanima kao potencijalni osumnjičenik, dok ih Ivica Bižanović zanima kao svjedok.

I za generala Mladena Markača u Haagu se navodno zanimaju isključivo kao svjedoka.

Podsjećamo da je prije nekoliko mjeseci Haaški tribunal tražio sastanak sa 16 bivših obavještajaca HIS-a i SIS-a koji su s terena dostavljali ili primali tajna izvješća o ratnim zločinima HVO-a u BiH.

I tada je, kao i danas, u slučaju djelatnika MUP-a, primijenjen sličan kriterij za prepoznavanje i odabir potencijalno korisnih svjedoka.

Naime, haaški istražitelji tražili su razgovor s obavještajcima jer su u arhivu HVO-a pronašli njihova izvješća prvacima bivše Herceg Bosne.