Jutarnji list: 02. 02. 2001.

SRJ Milošević nije jedini problem između vlasti predsjednika Vojislava Koštunice i Haaga

Haag zainteresiran za zločince u novoj vlasti: generala M. Perišića. i S. Lukića

Iz Beograda Jovo Paripović

Zamjenik glavne haaške tužiteljice Graham Blewit izjavio je da je Tužiteljstvo u Haagu "zainteresirano" za Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba VJ, koji je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora.

Kako javlja agencija Beta, Blewit nije htio reći je li Perišić, koji sada obnaša dužnost jednog od potpredsjednika srbijanske vlade, pod istragom niti je li Tužiteljstvo s njim u ikakvom kontaktu. Sam Perišić pak izjavljuje da vjerojatno nije na haaškoj optužnici, jer da je, naglašava on, vjerojatno bi ga uhitili prilikom svojedobnog posjeta Beču.

Graham Blewit nije komentirao činjenicu da je za pomoćnika ministra unutarnjih poslova za javnu sigurnost postavljen Sreten Lukić, rođak Sredoja i Milana Lukića optuženih za zločin protiv čovječnosti nad Muslimanima 1992. godine u Višegradu.

To je logična reakcija zamjenika glavne haaške tužiteljice, jer Lukić ne može biti odgovoran samo zato što je rođak optuženih ratnih zločinaca, no pitanje je kakav bi bio Blewitov odgovor da mu je postavljeno pitanje vezano uz poznate aktivnosti Sretena Lukića.

Poznato je, naime, da je Lukić bio zapovjednik policijskih snaga na Kosovu tijekom NATO-ove intervencije i izravno podređen Nikoli Šainoviću, koji se s Miloševićem i još nekoliko visokih dužnosnika bivšeg režima nalazi na haaškoj optužnici. Nakon bombardiranja Milošević je unaprijedio i odlikovao Lukića, koji mu je bio omiljeni policijski general. Poznato je da na račun srbijanske policije idu i optužbe za etničko čišćenje na Kosovu, pa se postavlja pitanje nije li i novi šef javne sigurnosti u Srbiji Sreten Lukić na haaškoj optužnici, ili se već vodi postupak protiv njega. Sve su to novi neugodni koraci u uspostavljanju nove vlasti u Srbiji.

Graham Blewit je istaknuo kako bi Haag pozdravio dobrovoljnu predaju Miloševića i demantirao neke napise u srbijanskim novinama, a prema kojim je Tribunal jugoslavenskim vlastima dao rok od godinu dana da predaju Miloševića.