Jutarnji list: 02. 02. 2001.

Dnevni osvrt O tome zašto vladajućoj koaliciji smetaju novinari u Saboru piše Nataša Božić

Ti grozni novinari

Zastupnicima iz vladajuće koalicije jako smetaju novinari u Saboru. Vuku ih za rukave po hodnicima, ne daju im na miru ispijati kave u kafiću ni ručati u restoranu. Stalno ih pitaju nešto o nekakvim zakonima, o dogovorima, traže povjerljive informacije. Zauzimaju čak dvije sobe, pet stolica i tri telefona koji bi baš dobro došli esdepeovcima jer im je njihova klupska prostorija sada premala. I što je najgore - ti grozni novinari hodaju po hrvatskom parlamentu, tom "visokom domu", bez ikakve kontrole!!!

Ugroženi zastupnici bili su jednostavno primorani krenuti u akciju pa su naredili tajništvu i saborskoj službi informiranja da im dosadna piskarala skinu s vrata i premjeste ih što dalje od Markova trga. Primjerice, u sasvim drugu zgradu i u drugu ulicu. Jer njima, uvaženim zastupnicima, treba mir, a posebno im nedostaje privatnosti u Saboru. Novinari ih jako uznemiravaju i oduzimaju im duševni mir kada, primjerice, u tim svojim novinama napišu da se kasni s donošenjem zakona jer sabornica popodne zjapi prazna. Da su novinari smješteni u nekom drugom kvartu oni takve gluposti ne bi mogli primijetiti. Da novinari, recimo, ne šeću po Saboru, ne bi građane opterećivali sa sitnicama poput one da zastupnici imaju poseban, ekskluzivni restoran u koji nitko osim njih ne može ući i u kojem kompletan ručak - juha, glavno jelo, salata i desert - stoji samo 25 kuna. Kada bi postojala zabrana slobodnog kretanja novinara po saborskim hodnicima hrvatski birači se ne bi zamarati činjenicom da se šestorka, kojoj su dali svoje glasove i golemo povjerenje, ni nakon višesatnih sastanaka često ne može usuglasiti.

Da saborski zastupnici (koje plaćaju porezni obveznici) u Saboru (koji plaćaju porezni obveznici) imaju svoju privatnost, ova bi zemlja bila puno mirnija, bez tenzija izazvanih nepotrebnim pojedinostima iz života ljudi koji vladaju. I zato, najbolje bi bilo da uvaženi zastupnici stanu pred zgradu parlamenta, zajedno sa seljacima, nezaposlenima braniteljima, umirovljenicima, rodiljama i sindikalistima, te prosvjeduju oboružani transparentima – “Novinari, van iz Sabora”.