Jutarnji list: 03. 02. 2001.

SAD Američki državni tajnik potvrdio vanjskopolitičke smjernice Bushove administracije

Colin Powell: Nećemo pobjeći s Balkana

Američki državni tajnik rekao je kako za sada neće biti povlačenja američkih trupa s Balkana te najavio suzdržaniji angažman SAD-a u bliskoistočnom mirovnom procesu

Piše: Daniel Patrik Brčić

Najavljivane promjene u stavu nove američke administracije počele su se primjenjivati. U prva dva tjedna svojega mandata, osim predstavljanja novog sustava školstva i smanjenja poreza, predsjednik George W. Bush uspio je napokon sastaviti cijeli kabinet jer je Senat u četvrtak potvrdio Johna Ashcrofta za ministra pravosuđa.

U najavljene promjene uključena je i promjena vanjskopolitičkog stava SAD-a. Američki državni tajnik Colin Powell na konferenciji za novinare jasno je istaknuo smjernice prema kojima će prioriteti, uz nezaobilazan proturaketni štit, biti mirovni pregovori o stanju na Bliskom istoku te kontrola iračkog programa naoružanja.

Iako je najavljeno povlačenje iz nekih problematičnlh i sukobima opterećenih regija, Powell je na seriji sastanaka održanih nakon molitvenoga doručka, koji se u Bijeloj kući održava od 1942. godine, svojim sugovornicima s Balkana jasno rekao da zasad neće biti povlačenja i obećao da vojska SAD-a neće "pobjeći' iz regije. Prvi gost s Balkana bio je makedonski predsjednik Boris Trajkovski čija je zabrinutost opravdana lošim iskustvom iz 1999. godine kada je Miloševićev rat za Kosovo uzrokovao val albanskih izbjeglica, koji je zapljusnuo Makedoniju. Nakon sastanka Trajkovski je sa širokim osmijehom razgovarao s novinarima i rekao im da "nema razloga za strah". Sukobi koji su posljednjih dana izbili u Kosovskoj Mitrovici između Albanaca i pripadnika KFOR-a, bili su glavna tema ra zgovora državnog tajnika SAD-a i trojice istaknutih predstavnika kosovskih Albanaca: Ibrahima Rugove, Hashima Thaqija i Vetona Serroija. Potom je o istoj temi razgovarao i s novim srpskim premijerom Zoranom Đinđićem.

Dakle, što se tiče Hrvatske i njezina susjedstva, zasad je sigurno da američka vojska ostaje barem još neko vrijeme.

SAD-a nastavlja pozorno pratiti što se događa u bliskoistočnom mirovnom procesu i kako će se on razvijati sljedećih dana, odnosno do izraelskih izbora. To zapravo znači da će se Bushova administracija ponašati suprotno od Clintonove jer se, prema svemu sudeći, Bush i njegov vanjskopolitički tim drže po strani kada je riječ o bliskoistočnim mirovnim pregovorima.

Dakako, stanje u Zaljevu, a posebno u Iraku, prioritet je vanjske politike nove američke administracije, a predsjednik Bush odmah je dodijelio nekoliko milijuna dolara grupama u Iraku za borbu protiv Sadama Huseina.