Večernji list: 03. 02. 2001.

POD OZNAKOM "POVJERLJIVO", MEĐUNARODNA ZAJEDNICA PRIPREMA SJEMJENU ANTE JELAVAIĆA

Pripremljena strategija rušenja HDZ-a BiH

"Bude li se HDZ opirao kompromisu i ako mi ne ponudimo nikakve ustupke, ukinut ćemo stranku i smijeniti hrvatskog člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića", stoji među ostalim u "povjerljivom" dokumentu koji je razradio strategiju kako srušiti HDZ BiH. Jedan od stranih diplomata koji nam je dostavio taj "nepostojeći papir" nije mogao potvrditi je li dokument izradio ured visokog predstavnika ili međunarodna krizna skupina.

Neimenovani autor predvidio je s preciznim datumima dvije varijante rušenja vodeće hrvatske stranke; "uključujuću" i "isključujuću". U prvoj, blažoj, opciji s HDZ-om bi se nakon silnih kazni pokušao postići kompromis. Uvjerilo bi se Alijansu koja je sastavljena bez HDZ-a (iako je dobio gotovo plebiscitarnu podršku Hrvata) da u novoj vladi uključi i ministre iz HDZ-a, te da prihvate Martina Raguža za premijera BiH. U tom smislu ustupak Alijansi bi bio da se Raguža nagovori da istupi iz HDZ-a za trajanja mandata.

Ako se HDZ bude tomu opirao, nametnut će mu se postupne nove žestoke sankcije - od financijskih do smjena. U tom slučaju, Alijansi bi se sugeriralo da napadno pokaže kako zastupa hrvatske interese. Različitim akcijama, takve signale odašiljat će i međunarodna zajednica. Primjera radi, istražit će se zločini u Grabovici i drugim mjestima počinjeni nad Hrvatima, pomagat će se hrvatskim povratnicima u obnovi kuća, uspostavit će se federalnu TV i osigurati gledanost u Hercegovini, poticati vladu RH da pruža pomoć BiH i slično. Istodobno bi se borilo protiv paralelnih institucija, promicala revizija u javnim poduzećima (npr., HPT), razotkrivali korumpirani političari, naglašavala loša gospodarska uprava i povećala nazočnost državne granične službe na granici Hercegovine i RH.

Predviđene su i mogućnosti da Alijansa imenuje premijera Federacije i drugih ministara iz reda hrvatskog naroda, pojača kontakte sačelnicima koji nisu iz reda HDZ-a (crkva, Prlić, Komšićev HNV- e..), promicanje političke alternative BiH Hrvata.

U poglavlju medijske kampanje planirana se pojavljivanje visokih dužnosnika koji će u medijima objašnjavati, primjerice, kako je sadašnje vodstvo nesposobno. Predviđena je "uporaba HRT-a i hrvatskog tiska za maksimalnu zastupljenost u Hercegovini". "Strategija" ima četeri stranice, i dio nje već se pokušava realizirati. U tom smislu pretpostavlja se da je bila i akcija Komšićeva HNV-a koji je organizirao protest protiv dolaska hrvatskih predstavnika u Sarajevu, predstavljajući to kao podršku HDZ-u.

SARAJEVO Jozo Pavković