Novi list: 03. 02. 2001.

PROBLEMI BANKE TUĐMANOVA UNUKA

Perner: Očekuje se likvidacija ili stečaj Kaptol banke

Istodobno s jučerašnjom blokadom žiroračuna središnjice Kaptol banke u Zagrebu, blokirani su i računi njenih podružnica, rekla nam je direktorica pulske podružnice Kaptol banke Slađana Pernar

PULA - Usporedno s jučerašnjom blokadom žiro-računa središnjice Kaptol banke u Zagrebu, najpoznatije po tome što joj je vlasnik unuk pokojnog predsjednika Dejan Košutić, blokirani su i računi njenih podružnica. Od osam podružnica u Hrvatskoj, zatvorene su one u Osijeku, Rijeci i Varaždinu.

Potvrdila nam je to Slađana Pernar, direktorica pulske podružnice koja je jučer bila otvorena, ali samo za komitente koji su otplaćivali kredit. Slično scenariju posrnule štedionice Groš banak, i u Kaptolu je sva štednja građana blokirana. Doduše, ona je (do sto tisuća kuna ponaosob) osigurana u Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), ali građani neće moći do nje još barem šest mjeseci.

Pernar kaže da se u idućih desetak dana tek očekuje odluka središnje banke o likvidaciji ili stečaju. Tek nakon eventualne odluke o stečaju, štednja bi se isplatila u navedenom roku, tvrdi ona.

Direktorica nije htjela detaljnije govoriti o razlozima blokade niti iznosima štednje i kredita. Rekla je samo da su račun blokirali deponenti, jer su odljevi bili preveliki i Kaptol je otišao u minus.

- Pričalo se a i pisalo o udruživanju malih banaka, govorilo o strateškim ulagačima. Mi kao djelatnici nemamo pravu informaciju, osim te da Kaptol nije pronašao strateškog partnera koji se tražio po preporuci središnje banke. Puno se kalkuliralo s nama zbog našeg imena i nominalnog vlasnika, rekla je Pernar.

M. V.