Sredstvima javnog priopćavanja

 

 

Zagreb, 03.veljače 2001.

 

POVODOM MIROGOJSKE EKSPLOZIJE: VLADIMIR ŠEKS NAJAVIO PROŠLE GODINE VAL POLITIČKOG NASILJA I UBOJSTAVA AKO SE NASTAVI KRIMINALIZACIJA HDZ-A

Nakon PROŠLOLJETNIH zlogukih Šeksovih prijetnji preko kojih je vd. državnog odvjetnika Zadnik, kao pravi Šeksov prijatelj jednostavno prešao, zatim čestitki nekažnjenog Mladena Švarca Levarovim ubojicama, smrtnih osuda izvjesnog generala Hoppa kojeg zagrebački MUP ne uhićuje, premda mu je poznat njegov identitet, neprocesuiranih Podrugovih i nekakvog zapovjednika Domagoja prijetnji predsjedniku Mesiću da će završiti kao i sve Jude, izjave generala Bobetka da će izvršiti vojni puč na Markovom Trgu, samo potpuno slijepi i zaboravni političari i dio javnosti sada je zgranut nad terorističkim činom eksplozije na Mirogoju.

Dodatni razlog snagama nereda i nasilja, osim gore nabrojanih jasnih primjera blokade pravne države i pravosuđa, dala je nedavna ishitrena odluka Skupštine grada Zagreba da jednostrano vrati imeTrgu žrtava fašizma, niti ne pomišljajući da na jednako adekvatan način imenom Trga žrtava komunizma dade pijetet ogromnom broju žrtava komunizma. Jednostrano osuđujući samo jedan totalitarizam, u hrvatskom društvu stvara se velika napetost i polarizacija, jer se opravdano stječe dojam da se u ime drugog totalitarizma (komunizma) a ne demokratske Hrvatske, priznaju samo žrtve fašizma iz Drugog svjetskog rata.

Ta bezobzirna jednostranost kao da se nastavlja na onu strašnu i neljudsku odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Federalne Države Hrvatske od 06. srpnja 1945. o uklanjanju vojničkih groblja okupatora, kada su tisuće grobova na Mirogoju i širom Hrvatske preorani i uništeni a izbrisani su svaki znak, natpis i ime ukopanih. Bez pijeteta prema posljednjim počivalištima mrtvih, čudovišni politički sustavi rađaju vječnom mržnjom i osvetom.

HSP-1861 oštro osuđuje podmetanje eksploziva na groblju Mirogoj, izražava svoje neslaganje s načinom i ciljevima onih koji su se drznuli minirati grobnicu, bez obzira što mislili o njenim pokojnicima.

HSP-1861 se ne može oteti dojmu da je neposredan povod za ovu diverziju, početak opravdane i dugo očekivane rasprave o ukidanju Županijskog doma sabora, što snage nereda i kaosa doživljavaju kao još jedno razvlaštenje one političke opcije čiji je glasnogovornik već citirani V. Šeks.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861