Jutarnji list: 04. 02. 2001.

DIPLOMACIJA MVP zna za kršenje zakona, no ipak je odlučio ne dizati prašinu

Bekić, Šimonović i Nobilo prekršili kodeks i zaposlili supruge u veleposlanstvima

Piše: Kristina Turčin

ZAGREB - Trojica hrvatskih diplomata, šefova misija i veleposlanstva suprotno Bečkoj konvenciji i diplomatskom kodeksu u "svoja" su veleposlanstva zaposlili i svoje supruge. Riječ je o veleposlaniku u Portugalu dr. Darku Bekiću, zatim dr. Ivanu Šimonoviću, šefu Stalne mislije RH pri UN-u u New Yorku, te dr. Mariju Nobilu, šefu stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču.

Iako supruge tih veleposlanika imaju diplomatsko zvanje, ne bi smjele raditi u diplomatsko-konzularnom predstavništvu koje vodi njihov suprug. Ministarstvo vanjskih poslova bi ih trebalo rasporediti u neko drugo veleposlanstvo ili bi supruge, sukladno praksi, trebale zauzeti status pratilje veleposlanika i aktivno se uključivati u društveni i kulturni život zemlje primateljice.

Na taj bi način, u drugim sferama, obavljale "diplomatsku" dužnost, kao što je to, primjerice, u Hrvatskoj donedavno činila supruga američkog veleposlanika Lynn Montgomery.

Unatoč tome, kako doznajemo, postoji više primjera da supruge hrvatskih diplomata rade zajedno s muževima, ali su u nabrojena tri slučaja supruzi najviše rangirani. Ministarstvo vanjskih poslova, kako neslužbeno doznajemo, zna za to kršenje zakona, no odlučilo je ne dizati prašinu, označiti problem neprioritetnim te pričekati da spomenutim veleposlanicima istekne mandat.

Nobilo: Specifičan slučaj

Na naša konkretna pitanja o imenima veleposlanika koji krše propise te sankcijama koje mogu slijediti iz Ministarstvaje stigla tek općenita izjava u kojoj se potvrđuje da je "prijedlogom Pravilnika o unutarnjem redu službe vanjskih poslova propisano da bračni drug ili član obitelji šefa diplomatske misije ne može biti raspoređen u istu misiju". Navedena je izmjena, piše glasnogovornik tog ministarstva Goran Rotim, predložena kako bi se izbjeglo zatečeno stanje u pojedinačnim slučajevima. No, prozvani veleposlanici sami su nam potvrdili da supruge rade u misijama kojima su oni na čelu. Dr. Mario Nobilo ipak napominje kako je njegov slučaj specifičan, a cijela situacija splet nesretnih okolnosti.

- Svoju sam suprugu upoznao kao diplomat u Beču, a pod moju 'komandu' došla je nakon što su se ujedinile misije u kojima smo radili, odnosno misija pri UN-u i misija pri OESS-u - kaže dr. Nobilo, dodajući kako bi i on bio sretniji kad bi postojalo neko bolje rješenje koje bi omogućavalo da rade u istom gradu, a u različitim predstavništvima.

‘To je mnogo jeftinije’

No, kako tvrdi, neke zemlje preferiraju da supružnci rade u istom veleposlanstvu jer im je to mnogo jeftinije. - Kad bi, recimo, moja supruga radila u nekom drugom gradu, mnogo bi više stajala našu državu, koja bi morala plaćati dvostruku stanarinu, dodatak na odvojeni život i slično - kaže dr Nobilo.

U sličnoj se situaciji našao i veleposlanik u Portugalu dr. Darko Bekić, koji je također svoju suprugu upoznao na sličan način.

- Moja je supruga radila u veleposlanstvu i prije nego sam ja došao. Došli smo u dilemu da ili odustanemo od braka ili od diplomacije. Tada sam se raspitao i pokojni predsjednik Tuđman je dopustio da oboje ostanemo raditi - kaže dr. Bekić. Uz to je dodao kako zapravo zna samo nekoliko slučaja stranih diplomata koji rade zajedno sa suprugama.

Šefa Stalne misije pri UN-u dr. Ivana Šimonovića nismo uspjeli kontaktirati, no njegove kolege potvrdile su da i njegova supruga radi u misiji.