Slobodna Dalmacija: 04. 02. 2001.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ U INTERVJUU LA STAMPI:

Haag - "nemoralna i ilegalna institucija"

"Odgovornost Srba puno manja od odgovornosti Hrvata i Slovenaca"

ČAST: Milošević je sa svoje strane u La Stampi ocijenio da je sigurnost bivšeg predsjednika "pitanje časti i morala" novog predsjednika

RIM (Hina/AFP) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević potvrdio je u razgovoru koji u subotu objavljuje talijanski list "La Stampa" da se neće pojaviti pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY), ocijenivši da se radi o "nemoralnoj i ilegalnoj instituciji".

"Sud u Den Haagu je nemoralna i ilegalna institucija, to je način vršenja pritiska na neposlušne predstavnike nepokorenih naroda, kao što su to u neka druga vremena bili koncentracijski logori za suvišne narode i ljude", izjavio je Milošević.

"Taj sud prije svega postoji za Srbe", dodao je.

Protiv Miloševića i četvorice njegovih bliskih suradnika ICTY je u svibnju 1999. podigao optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu.

"Zapadne zemlje podržavale su me da bi održali stabilnost na Balkanu. Kada su počeli pronalaziti prednosti i nestabilnosti (na tom području), povukli su potporu koju su mi davali", nastavio je bivši jugoslavenski predsjednik.

"Kosovo je 1999. bio motiv za početak ilegalnog i kriminalnog rata", rekao je Milošević.

"Odgovornost Srba (za sukobe u bivšoj Jugoslaviji) je puno manja od odgovornosti Hrvata i Slovenaca koji su sudjelovali u podjeli zemlje", zaključio je.

Glavna tužiteljica ICTAY-a Carla del Ponte je tijekom nedavnog posjeta Beogradu zatražila od jugoslavenskih vlasti da izruče haaškom tribunalu optužene. Milošević je sa svoje strane u La Stampi ocijenio da je sigurnost bivšeg predsjednika "pitanje časti i morala" novog predsjednika.

Ipak "što se tiče moje sigurnosti i sigurnosti moje obitelji, ne osjećam se sigurno", zaključio je.