Republika: 04. 02. 2001.

ENORMNA RASIPNOST HRVATSKIH MINISTARA

Jozo Radoš i njegovi najbliži suradnici za reprezentaciju potrošili 838.800 kuna

Ukupno su Račanovi ministri potrošili 3,23 milijuna kuna. Uvjerljivo najviše potrošio je ministar gospodarstva Goranko Fižulić, 468 tisuća kuna

Piše: Vedran Marjanović

Republika je prva u posjedu podataka o troškovima hrvatskih ministara na ime dnevnica, službenih putovanja, naknadu za odvojeni život i ostaloga što spada u tzv. reprezentaciju, učinjenih od 27. siječnja do 1. prosinca 2000. Unatoč razvikanoj štedljivosti aktualne Vlade, podaci koje prezentiramo govore da je svaki ministar u nešto više od deset lanjskih mjeseci prosječno potrošio 170.458 kuna, a mnogi su ministri potrošili više nego što im je godišnja plaća.

Ukupno su Račanovi ministri potrošili 3,23 milijuna kuna. Uvjerljivo najviše trošio je ministar gospodarstva Goranko Fižulić, 468 tisuća kuna, a njegov pomoćnik Neven Mimica imao je veće troškove (300 tisuća kuna) nego četvorica ministara (Vdović, Tušek, Pecek, Ivanišević) zajedno. U zemlji kojoj je najveći problem nezaposlenost, logično je da najviše putuju, pa samim tim i troše na dnevnice, mobitele i kreditne kartice čelnici gospodarskog resora. To posebno važi za Nevena Mimicu koji je lani privodio kraju dugogodišnje pregovore o ulasku Hrvatske u WTO. Istodobno, Fižulićevo je ministarstvo intenziviralo ili otpočelo pregovore s nizom zemalja o slobodnoj trgovini, te oko gospodarskih dijelova ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

U istom kontekstu treba gledati i na relativno visoke troškove Picule, Crkvenca i Jakovčića. Javnost će vjerojatno imati razumijevanja i za rastrošnost ministrice turizma.

S druge strane, prilično su se visoko u troškovniku Vlade, s 261 odnosno 197 tisuća kuna, plasirali ministri Jozo Radoš i Šime Lučin. Inače, Radoš ne propušta prigodu da se javno požali na visinu sredstava koja je za njegovo ministarstvo izdvojena iz državnog proračuna.

Stoga se "Republika" potrudila doznati dodatne troškove rada i najbližih Radoševih suradnika. Pokazalo se da je zamjenik ministra Zlatko Gareljić lani potrošio više od gotovo polovice ministara - 169,7 tisuća kuna. Brojku od 100.000 kuna prešao je i Radošev pomoćnik za obrambenu politiku Ivan Kozlica. Ukupno su čelnici MORH-a iskoristili 3,8 tisuća kuna na ime dodatnih troškova, a sam Radoš četvrtinu toga. Novinarima koji prate Radoševu karijeru dio tih troškova dobro je poznat. Kada je postao ministrom Jozo Radoš je novinare najvažnijih redakcija izvodio na večere, na kojima ih je upoznavao s novom politikom u MORH-u.

Vjerujemo da u slučaju Radoša, kao i drugih ministara koji su u vrhu po potrošnji na reprezentaciju - poput Antuna Vujića (192,8 tisuća kuna) i Ane Stavljenić-Rukavina (194.808 ) nitko ne bi imao ništa protiv da iza toga ne stoje i određeni rezultati.

Prema očekivanju, na začelju liste je ministar obrta, rnalog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek, kojeg i inače prati glas preskromnog i samozatajnog. Pecek je potrošio manje od svih Radoševih pomoćnika. Skromnošću se ističu ističu i Alojz Tušek i Ivica Pančić.

Vlada je svoje i plaće saborskih zastupnika prije mujesec dana smanjila za deset posto, čime je državnom proračunu za 2001. uštedjela otprilike četiri milijuna kuna, no sudeći prema iznesenim podacima, ta će im se sredstva vratiti kroz dodatne trošove.