Vjesnik: 05. 02. 2001.

Deficit u robnoj razmjeni 3,5 milijardi dolara

ZAGREB, 4. veljače - Hrvatsko je gospodarstvo u prošloj godini na strana tržišta izvezlo roba u vrijednosti od 4,39 milijardi američkih dolara, što je za 2 posto više nego u godini prije, a taj bi porast, iako skroman, mogao biti najavom zaokreta u jačanju izvozne orijentacije.

Vrijednost uvoza istodobno je povećana za 1,4 posto i, prema prethodnim podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je u Hrvatsku uvezeno roba za 7,9 milijardi dolara. Pokrivenost uvoza izvozom je tek 55,5 posto i gotovo je na razini godine prije, dok je prošlogodišnji deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom nadmašio iznos od 3,5 milijardi dolara.

Na vanjskotrgovinske razultate tijekom 2000. znatno je utjecalo kretanje tečaja američkog dolara, čija je vrijednost u odnosu na kunu lani osjetno ojačala (prosječan tečaj u izvozu bio je veći 16,3 posto u odnosu na godinu prije). O tome govori podatak da vrijednost izvoza izražena u kunama iskazuje rast za visokih 18,6 posto.

Premda skroman, rast robnog izvoza u američkim dolarima, mogao bi ipak biti najavom toliko potrebnog zaokreta u jačanju izvozne orijentacije. Povećanje izvoza i hrvatska je Vlada označila kao jedan od svojih ključnih ciljeva.

Značajno je pritom da je lani u Europsku uniju zabilježen rast vrijednosti izvoza za 13,3 posto na gotovo 2,4 milijarde dolara, a u EU usmjereno je gotovo 55 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Povoljnim izvoznim kretanjima u prošloj su godini znatno doprinijeli kemijska industrija, sa ostvarenim izvozom od 529 milijuna dolara, što je 7,6 posto više nego godine prije, te naftna industrija čiji je izvoz naftnih derivata ostvaren u vrijednosti od 449 milijuna dolara zabilježio rast za 37,5 posto. Izvoz brodogradnje, od 640 milijuna dolara, bio je za 11,2 posto manji, a smanjenje vrijednosti izvoza zabilježile su i neke tradicionalne izvozne grane - poput proizvodnje odjeće - za 14,8 posto na 389 milijuna USD.

Hrvatskim tekstilcima ova godina donosi znatno povoljnije uvjete za izvoz na tržište EU, budući da je 1. siječnja stupio na snagu ugovor koji u potpunosti liberalizira pristup hrvatskih tekstilnih proizvoda tom tržištu.

Gledano na dulji rok, od 1992., kada je u robnoj razmjeni zabilježen suficit od 136 milijuna dolara, hrvatski robni izvoz sljedećih godina stagnira na razini od 4,2 do oko 4,5 milijardi dolara, dok se uvoz gotovo udvostručio (do rekordnih 9,1 milijardu dolara u 1997.). Usporedo s takvim izvozno-uvoznim kretanjima rastao je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom - od 2,9 milijardi u 1995. do rekordnih 4,9 milijardi u 1997. - no on se u posljednje tri godine smanjivao, na 3,9 milijardi u 1998. te na još uvijek visokih oko 3,5 milijardi u posljednje dvije godine. (Hina)