Vjesnik: 05. 02. 2001.

Koštunica odlučio: Milošević ide u Haag

U Beogradu donesena odluka da se Slobodana Miloševića isporuči Haagu, a ostaje dilema hoće li mu se, pod hitno, prije toga suditi u Srbiji / Priprema se optužnica i protiv Vojislava Šešelja, koji je navodno bio u pozadini atentata na novinara Ćuruviju

ZAGREB, 4. veljače - Po povratku iz Švedske jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica bitno je izmijenio svoj stav u svezi sa zahtjevom o izručenju Slobodana Miloševića Haagu i navodno je, kako Vjesnik saznaje iz krugova bliskih jugoslavenskom predsjedniku, donesena politička odluka da se ide u posljednju fazu bitke protiv bivšeg srpskog diktatora.

To praktički znači da će u najskorije vrijeme Milošević biti uhićen. U tijeku je intenzivni rad na optužnici protiv Miloševića u samoj Srbiji. Prema informacijama kojima raspolažemo, postoje ozbiljni dokazi da je Milošević falsificirao izbore i izvršio niz kriminalnih radnji prije nego što je skinut s vlasti.

U najužem jugoslavenskom i srpskom političkom vrhu i dalje se, međutim, lome koplja oko toga, hoće li se Miloševiću, prije nego što bude izručen Haagu, prvo suditi u Srbiji. Navodno taj stav podržava i Vojislav Koštunica, svjestan da se izručenje Haagu sada više ne može izbjeći. Zbog unutarnjih političkih prilika sadašnji jugoslavenski predsjednik sklon je kompromisnom rješenju, po kojemu bi spasio obraz i dokazao srpskoj javnosti da može povlačiti samostalne odluke. Nakon toga Miloševića bi ipak isporučio Haagu, gdje se intenzivno uređuju zatvorske ćelije koje će biti posebno čuvane.

S jasnim porukama nove američke administracije, iz Washingtona se u Beograd vratio i Zoran Đinđić. Amerikanci su poručili Koštunici da neće biti ništa od 100 milijuna dolara pomoći koju bi američki Kongres trebao odobriti 31. ožujka. Bio bi to i put ponovnog uključivanja Jugoslavije u Svjetsku banku, ali i signal da je SAD zadovoljan tempom političkih promjena u Srbiji. To praktički znači da je Koštunici ostavljeno još pedesetak dana za uhićenje Miloševića, koji pak se u razgovoru za La Stampu žali kako je ugrožena i njegova i sigurnost njegove obitelji.

Iz krugova bliskih Koštunici, Vjesnik saznaje da se intenzivno priprema i uhićenje Vojislava Šešelja, lidera srpskih radikala. Šešelja optužuju da je bio u pozadini naručenog ubojstva novinara Slavka Ćuruvije, a od prije je poznata uloga »četničkog vojvode« u ratovima koje je Srbija vodila posljednjih desetak godina.

Jasni znak da se u srpskoj politici prema Miloševiću posljednjih dana nešto bitno mijenja, jest i izjava Vesne Pešić, buduće ambasadorice Jugoslavije u Meksiku. Ona je rekla da se preko suradnje s Haagom Srbija mora rehabilitirati i sama pred sobom i pred svijetom. Vesna Pešić je zatražila da se Haagu hitno izruče prvo oni za kojima se već duže vremena traga, a nakon toga i Milošević. »Moramo priznati da su sa srpske strane činjeni teški zločini«, izjavljuje Vesna Pešić.

U Beogradu se ovih dana čuju kontroverzne informacije o tome što se događa s Miloševićem. Prvo je Dušan Mihajlović, srpski ministar policije, izjavio kako je Milošević u kućnom pritvoru, da bi onda to zanijekao Ivica Dačić, potpredsjednik SPS-a, koji kaže kako »predsjednik stranke obavlja svoje dužnosti normalno« i kako »nije u kućnom pritvoru«. Za zbrku su se pobrinule i gradske strukture Beograda koje su legalizirale rekonstrukciju Miloševićeve vile u Tolstojevoj 33, pa je u tijeku izdavanje građevinske dozvole.

Srbija je inače, kada je riječ o normalnom funkcioniranju države, i dalje u kritičnom stanju. Zapad je do sada izdvojio 250 milijuna dolara pomoći, a užurbano se traži još 120 milijuna dolara za uvoz plina. Vanjski dug SR Jugoslavije iznosi 11,7 milijardi dolara a gotovo 80 posto toga iznosa već je došlo na naplatu. Europska unija obećala je pomoć u iznosu od 200 milijuna eura i ako se postigne kompromis oko Miloševića, prvi dio toga novca bio bi uplaćen već u travnju.

Stanovnike SRJ pogađaju svakodnevna poskupljenja, pa je već najavljeno da će struja poskupiti tri puta zaredom, po 25 posto.

Jurica Körbler