Novi list: 06. 02. 2001.

DANAS SE SASTAJU ŠEFOVI ŠESTORKE, A RAČAN ĆE POTOM GOVORITI PRED SVIM NJENIM ZASTUPNICIMA

Račan želi disciplinirati Sabor

U Banskim dvorima zazvonilo je zvono na uzbunu kada su prošlog tjedna zastupnici šestorke po prvi put odbili jedan Vladin prijedlog. Vrh šestorke danas treba presjeći gordijski čvor oko Županijskog doma

ZAGREB - Premijer Ivica Račan pokušat će danas navečer disciplinirati vladajuću koaliciju u Saboru. Prošlog tjedna u Banskim dvorima zazvonilo je zvono za uzbunu, jer su se zastupnici šestorke oteli kontroli i po prvi put od početka mandata u velikom broju glasovali protiv jednog Vladinog prijedloga. Prije toga sastat će se svi šefovi šestorke kod Račana u Banskim dvorima, a trebali bi, između ostalog, konačno odlučiti hoće li predložiti ukidanje Županijskog doma Sabora, o čemu su prošlog tjedna održali tri sastanka, bez opipljiva rezultata.

Ugrožen proračun

Šef najjače stranke u šestorci održat će govor iza zatvorenih vrata na zajedničkom sastanku ukupno 94 zastupnika iz svih stranačkih klubova vladajuće koalicije. Službeno je najavljeno da će Račan govoriti o financijskom stanju u državi i o novcu koji se izdvaja za socijalne i druge potrebe. No, zastupnici iz šestorke očekuju da će ih Račan zapravo upozoriti da se priberu i da ne pokušavaju povećavati novac iz proračuna za pojedine stavke, jer bi se državna blagajna od gotovo 50 milijardi kuna mogla postupno isprazniti i prije nego što dođe kraj ove godine.

Poznato je da su prošli tjedan zastupnici iz HSLS-a i neki drugi iz šestorke, zajedno s oporbenim HDZ-om, izglasali davanje državnih novčanih poticaja za lavandu od gotovo 200.000 kuna, iako se Vlada tome protivila. Kako je riječ o malom iznosu, Banski dvori odmah su ga našli u svojim rezervama. To je bio novi Vladin ustupak prošloga tjedna, jer je prije toga već popustila jednodušnim zahtjevima parlamenta da se ne ukidaju novčani poticaji za poljoprivredna gospodarstva manja od tri hektara, što bi najviše pogodilo staračka seoska kućanstva.

Nevjerojatna pogreška

Vrh šestorke danas bi se trebao opredijeliti za jedno od tri rješenja kojima bi se mogla premostiti nevjerojatna pogreška nastala prilikom donošenja ustavnih promjena prije tri mjeseca. Ustav nije predvidio kako će Zastupnički dom, kada se Županijski dom sredinom svibnja raspusti zbog izbora u lipnju, donositi zakone, s obzirom da mu najčešće treba njegova suglasnost. Ako se uskoro ne nađe rješenje, Hrvatska neće moći donositi zakone od svibnja do rujna, kada počinje jesensko zasjedanje, a Vlada je kategorički odbila mogućnost da u međuvremenu donosi uredbe mimo Sabora.

Prvo je rješenje donošenje ustavnog zakona kojim bi se reguliralo da Zastupnički dom, dok nema Županijskog, može sam donositi zakone. Drugo je rješenje ukidanje Županijskog doma kroz ustavne primjene, a tome ide u prilog većina argumenata koji su se prošlih godina iznosili iz HDZ-a i iz bivše oporbe. I za prvo i za drugo rješenje potrebno je naći dvotrećnisku većinu u Saboru, koju šestorka zasad nema. Treća je mogućnost da sve ostane po starom, iako je jasno da je to nemoguće, pa šefovima šestorke ostaje da danas presijeku taj gordijski čvor.

B. PODGORNIK