Jutarnji list: 06. 02. 2001.

AHMIĆI Čeka se dokumentaćija Haaškog suda o zločinu iz 1993.

Optužba protiv Sliškovića i Vlajića zbog lažnog identiteta

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo jučer je podiglo optužnicu protiv Ante Sliškovića i Tomislava Vlajića, dvojice od četvorice medijski poznatih pripadnika HVO-a za koje se sumnja da su bili uključeni u pokolj u Ahmićima 1993. Slišković i Vlajić jučerašnjom su odlukom optuženi zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, za što im je zapriječena kazna zatvora do pet godina.

Poznato je da su obojica uhićeni u akciji MUP-a početkom rujna prošle godine u Zadru, gdje su živjeli pod lažnim identitetom, zbog kojega su sada i optuženi. Ante Slišković, nekadašnji pomoćnik zapovjednika HVO-a operativne zone Srednja Bosna za SIS, i njegov zamjenik Tomislav Vlajić dobili su lažni identitet zajedno s Paškom Ljubičićem, nekadašnjim zapovjednikom IV bojne Vojne policije, i Vladom Ćosićem, njegovim zamjenikom, zbog upletenosti u ahmićki pokolj.

Izvještaji HIS-a

Prema izvještajima HIS-a i objavljenim informacijama, svi su sudjelovali u pripremama i izvršenju pokolja u Ahmićima, za što bi mogli odgovarati prema odredbama Kaznenog zakona koji kažnjava ratni zločin. Ljubičić i Ćosić su, kao što je poznato, još u bijegu, a Slišković i Vlajić su jučer optuženi zbog krivotvorenja dokumenata.

Županijsko ih državno odvjetništvo i nadalje zadržava, u pritvoru, a istražnom je sucu uputilo prijedlog za dopunu istrage saslušanjem svjedoka koji do sada nisu bili saslušani a bili su predloženi u istražnom zahtjevu.

Ovo je objašnjenje zanimljivo jer upozorava na to da istraga u nekoliko mjeseci, koliko su u pritvoru Slišković i Vlajić, nije uspjela saslušati svjedoke za koje zna da postoje i da bi mogli ukazati na okolnosti zločina. Neslužbeno se govori kako agenti HIS-a koji su sastavljali izvještaje o zločinu u Ahmićima u kojima se tereti navedena četvorka do sada nisu oslobođeni čuvanja tajne te da stoga nisu ni saslušani o saznanjima koje imaju o zločinu.

Zatraženi spisi

U priopćenju županijske državne odvjetnice Višnje Lončar navodi se i kako je tijekom istrage od Ureda za suradnju s Haaškim sudom zatraženo da se dostave na uvid spisi ili dokumentacija vezani uz kazneno djelo zločina počinjenog u Ahmićima.

Dokumentacija očito nije dostavljena jer u priopćenju stoji kako će, nakon što istražni sudac donese odluku o prihvaćanju zahtjeva za dopunu istrage i pošto bude dostavljena dokumentacija Haaškog suda, Državno odvjetništvo donijeti odluku, vjerojatno o podizanju optužnice i zbog kaznenog djela ratnog zločina ili odustajanju od nje. Bude li podignuta i optužnica za ratni zločin zbog pokolja u Ahmićima maksimalna kazna koja će se moći izreći iznosit će 20 godina.

B. Vlašić