Novi list: 06. 02. 2001.

NOVI ELEMENT U ISTRAZI O UBOJSTVU POZNATOG GOSPIĆKOG SVJEDOKA

Rožić pod sumnjom za ubojstvo Levara

Rožića se tereti i za postavljanje niza bombi iznenađenja koje su ubrale i ljudske žrtve, a upućeni podsjećaju da su ta stradanja slična načinu na koji je ubijen Levar

Piše: Ico MIKULIČIĆ

RIJEKA - Ekskluzivno saznajemo da je Ivica Rožić, zvani Roka i Bijeli vuk, drugoosumnjičeni za ratne zločine u Gospiću, iznenada saslušan i u vezi sa sumnjama za umješanost u ubojstvo Milana Levara. U istražni centar u Rijeci došli su inspektori MUP-a i uz dozvolu istražne sutkinje pokušali obaviti saslušanje, ali je Rožić odbio odgovarati na pitanja. Navodno je Rožić jedan od glavnih osumnjičenika za Levarovo ubojstvo - saznajemo iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora.

Levar je koncem kolovoza ubijen, bombom podmetnutom pod rezervni kotač automobila u njegovoj garaži. To ubojstvo bilo je praktički i početak službene istrage o ratnim zločinima u Gospiću. Nekoliko dana nakon Levarova ubojstva u policiju je priveden veći broj Ijudi. Službeni izvori su tvrdili da se u istrazi o Levaru saznalo za navodne ratne zločine u Gospiću pa su nakon toga uhićeni Tihomir Orešković, Ivica Rožić, Martin Marković, Ivan Jovanović i Joso Miletić.

Poznavatelji stvari su već tada tvrdili da je veliki dio istrage o ratnim zločinima u Gospiću bio od ranije završen, samo se čekalo pogodan trenutak, jer je međunarodna zajednica već ozbiljno pritiskala. Ubojstvo Levara se pretvorilo u idealan povod. Otvaranje istrage skrenulo je pažnju s Levarova ubojstva, za koje je javnost odmah tražila krivce, a istraga ih nije mogla dati. Istražitelji od početka sumnjaju da se Levarov ubojica krije u tom krugu, pa je na isti način obuhvaćeno i jedno i drugo, a istražitelji su dobili vrijeme za prikupljanje dokaza o ubojstvu Levara.

Isti krugovi tvrde da se samo čekalo kad će se aktivirati i ovaj dio istrage o ubojstvu Levara. Rožić je u međuvremenu osumnjičen i za postavljanje niza bombi iznenađenja, od kojih je poginulo nekoliko ljudi. Upućeni tvrde da su ta stradanja slična načinu na koji je ubijen Levar, pa i to vide dijelom iste istrage koja ide korak po korak i sad je došla do ispitivanja o izravnim sumnjama za umiješanost u Levarovo ubojstvo.

Za one s dobrim pamćenjem to nije toliko iznenađdenje jer je nešto slično, već prije pet mjeseci u jednom intervjuu, najavio upravo ministar Sime Lučin. Inače osoba s nadimkom Vuk je na početku policijskog dijela operativnih radnji, u krugovima bliskim istrazi, spominjana u sumnjama vezanim za ubojstvo Milana Levara. Ministar Lučin je u intervjuu rekao da je jedna od pet osumnjičenih osoba “indikativna za ubojstvo Levara” ali je rekao da policija za to još nema dokaza. Zanimljivo je da je kasnije u intervjuu na jednom mjestu Lučin spominjao: u Gospiću je 1997. i 1998. bilo 28 eksplozija na različitim objektima, a 22 su bile “kašikare” istog tipa kao i ona što je ubila Levara.

Naš pouzdani izvor iz istrage potvrđuje da je upravo drugoosumnjičeni Rožić poznat po baratanju eksplozivnim napravama i podsjeća da je njegov nadimak Bijeli vuk i ističe: on je među petoricom osumnjičenika sigurno osoba na koju je ukazivao Lučin. Sadašnji dolazak istražitelja potvrđuje te sumnje.