Večernji list: 06. 02. 2001.

ODLUKOM VRHOVNOG SUDA

Ponavlja se suđenje petorici za Pakračku poljanu

Muniba Suljića, Igora Mikolu, Sinišu Rimca, Miroslava Bajramovića i Branka Šarića čeka novi proces

Bajramoviću za iznudu kazna povećana s godinu i osam mjeseci na tri godine

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, ukinuo oslobađajući dio presude Županijskog suda u Zagrebu u slučaju tzv. Pakračke poljane i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu. Ponovo će se tako suditi optuženima za ubojstvo Aleksandra Antića, Munibu Suljiću, Igoru Mikoli i Siniši Rimcu. Igoru Mikoli, Miroslavu Bajramoviću i Branku Šariću bit će održano novo suđenje za optužbu koja ih tereti da su protupravno lišili slobode Miloša Ivoševića, Radu Pajića i Marka Grujića.

U središtu pažnje opet će biti slučaj Pakračke poljane, započet još prije gotovo devet godina kaznenom prijavom u proljeće 1992. godine. Presudom, objavljenom 31. svibnja 1999. godine, Suljić, Rimac i Mikola oslobođeni su optužbe za ubojstva Saše Antića, inače pripadnika iste jedinice, a sudac Ratko Šćekić u usmenu je obrazloženju tada bio rekao kako su iskazi svjedoka Peleša i Velagića bili proturječni te da nema dokaza kako je ubojstvo učinjeno na način opisan u optužnici, i da nije ustanovljeno da je ubijen Aleksandar Antić. Nije ustanovljeno vrijeme smrti, ni leš nije pronađen. Vrhovni sud prihvatio je prijedloge Ivana Plevka, zamjenika županijskog državnog odvjetnika, i u novom postupku trebao bi biti ustanovljen identitet žrtve, ponovljen dokazni postupak. Ustanovljeno je bilo, naime, da je riječ o osobi po imenu Saša, no ne i prezime, a nije bio prihvaćen prijedlog da svjedoci žrtvu identificiraju uz pomoć fotografija.

Oslobađanje Mikole, Bajramovića i Šarića optužbe da su protupravno lišili slobode Miloša Ivoševića i njegove radnike na gradilištu bilo je rezultat zaključka suda da nije ustanovljeno ni tko ni kamo je odveo tu trojicu. Ivošević je 28 dana poslije umro pod nepoznatim okolnostima.

Vrhovni sud povećao je i kazne za djela za koja je sud neke optuženike proglasio krivima. Miroslavu Bajramoviću, osuđenom za iznudu na godinu i osam mjeseci zatvora (a odmah je bio pušten jer je kaznu izdržao u pritvoru) Vrhovni je sud kaznu povećao na tri godine zatvora. Branku Šariću za protupravno lišavanje slobode kazna je povećana s jedne godine na godinu i šest mjeseci.

S. Perica