Novi list: 07. 02. 2001.

ZA OSNOVNE ŽIVOTNE TROŠKOVE U PROSINCU ČETVEROČLANA OBITELJ MORALA JE IZDVOJITI GOTOVO PET TISUĆA KUNA

S prosječnom plaćom može se živjeti 20 dana u mjesecu

Ono što izraz “prosječna plaća” skriva, jest 112 tisuća zaposlenih koji za svoj rad ne dobivaju nikakvu naknadu ili više od 65 tisuća onih koji primaju plaću do 1.700 kuna

ZAGREB - Za minimum životnog standarda, za zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih troškova, četveročlana obitelj u Hrvatskoj u posljednjem je mjesecu prošle godine morala potrošiti 4.906 kuna, izračunali su to u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske. U istom je mjesecu prosječna plaća hrvatskog radnika bila 3.256 kuna, što znači da je ona pokrivala tek 66,4 posto mjesečnih troškova, odnosno da se s trudbeničkom plaćom u Hrvatskoj može živjeti tek 19,9 dana u mjesecu.

Nada da prosječna obitelj, u kojoj su od četiri člana zaposlena dva, s dvije prosječne plaće ipak može pokriti osnovne troškove, pada u vodu, jer većina istraživanja provedenih posljednjih godina govore da je u najviše obitelji zaposlen samo jedan njezin član.

No, ono što prosječna pIaća skriva je 112 tisuća zaposlenih koji za svoj rad ne dobivaju nikakvu naknadu ili više od 65 tisuća onih koji primaju plaću do 1.700 kuna, što je dovoljno za pokrivanje troškova prehrane ili tek 400 kuna više od troškova stanovanja, ako se ti Ijudi odluče platiti režije kako se sljedeći mjesec ne bi grijali uz svijeću ili posuđivali vodu od susjeda. Tek 9,3 posto sretnika koji su zaposleni u Hrvatskoj dobivaju plaću veću od 5 tisuća kuna, odnosno mogu pokriti osnovne životne troškove.

Nemilosrdnoj statistici svakako treba dodati i umirovljenike, od kojih najveći dio, odnosno njih 600 tisuća mjesečno prima manje od 1.500 kuna, te 200 tisuća njihovih kolega koji dobivaju u najboljem slučaju 500 kuna više.

Kako preživljava deset tisuća umirovljenika s najžom mirovinom od 374 kune, deseci tisuća onih koji primaju socijalnn pomoć od 350 kuna, ili naknadu Zavoda za zapošljavanje od najviše 900 kuna, pitanje je čiji odgovor dolazi iz sfere znanstvene fantastike.

J. Ma.