Večernji list: 07. 02. 2001.

SRJ POKUŠAVA RIJEŠITI SURADNJU S MEĐUNARODNIM SUDOM ZA RATNE ZLOČINE

Haag podijelio vlast u Beogradu

Izručiti bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića Sudu u Haagu (ICTY) ili ne, pitanje je koje je prouzročilo prve velike nesuglasice unutar nove vlasti u Srbiji i SRJ. Vlada SRJ sutra će razmotriti tekst Zakona o suradnji s ICTY-jem, ali je velika vjerojatnost da on neće odmah dobiti i "zeleno svijetlo" kako bi ušao u skupštinsku proceduru. S jedne su strane predsjednik SRJ Vojislav Koštunica i njegova stranka DSS, kao i Socijalistička narodna partija (SNP) Crne Gore, koji se protive izručenju osumnjičenih, posebno Miloševića, Den Haagu. Sa druge je pak svih ostalih 17 stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srbiji i koje su za izručenje osumnjičenih Haagu.

Taj će se sukob najvjerojatnije riješiti tako što će Koštunica i SNP popustiti, unatoč najavama iz Koštuničine stranke da "prihvatljiva mjera suradnje" (ono što je srbijanski premijer Zoran Đinđić uglavio u SAD) ne podrazumijeva i izručenje onih protiv kojih se vodi postupak. Nasuprot tome, predsjednik Odbora za pravosuđe srbijanske skupštine Dragor Hiber izjavljuje da SRJ nikako ne može "izbjeći suradnju koja će ići do razine ekstradicije". A kada je riječ o izručenju, jugoslavensko ministarstvo pravde već je priredilo zakon "po uzoru na Hrvatsku".

Da će se Beograd brzo prikloniti zahtjevima svijeta najbolje potvrđuju riječi narodnog zastupnika Aleksandra Stefanovića koji je rekao: "U ponedeljak zasjeda srbijanska skupština i odmah poslije toga bit će uhićeni pripadnici bivšeg režima, a naš je interes da se oslobodimo Miloševića."

Ubijen Miloševićev šef policije

BEOGRAD - Beogradska privatna TV postaja BK-Telecom javila je sinoć da je ubijen bivši ministar policije Srbije i Jugoslavije, i jedan od Miloševićevih najbližih suradnika Zoran Sokolović. Tijelo Sokolovića pronađeno u automobilu Lada Niva u Knjaževcu, oko 200 km jugoistočno od Beograda.

Automobil predsjednika kluba zastupnika vladajuće koalicije DOS Čedomira Jovanovića eksplodirao je ispred zgrade u središtu Beograda. Jovanović, koji je i potpredsjednik stranke premijera Đinđića, kazao je da je samo 15 minuta prije toga izašao iz svoga vozila.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov