Večernji list: 07. 02. 2001.

KOLIKO SU ČLANOVI TUĐMANOVE OBITELJI USPJELI SAČUVATI POSLOVE

Nevenka Tuđman ostala uspješna, sin Dejan propao!

Tuđmanova kći pametno učinila izabravši za partnera Todorića umjesto Kutle

Prije nekoliko godina direktori zagrebačkog "Kraša" bili su sretni kad su gospođi Ankici Tuđman predali pozamašan paket dionica toga poduzeća. Iako nenavikla na dioničke transakcije, Ankica Tuđman pohranila je u svoju humanitarnu zakladu oko 5000 dionica "Kraša" koje, po svemu sudeći, nije ni do danas unovčila. Poput "Kraševih", i ostali direktori natjecali su se dati prilog zakladi ili pak sudjelovati na dobrotvornim aukcijama slika, čija se zarada slijevala u blagajnu zaklade.

Godinu dana nakon smrti Franje Tuđmana nikome više nije potrebno tražiti tim zaobilaznim putovima ulaznicu za biznis ili pak sigurnost za svoje poslove ili pozicije. Humanitarna zaklada, međutim, još je na životu, prijeti joj se, doduše, deložacijom iz zgrade MORH-a, no vjerojatno je samo pitanje vremena kada će i zaklada poravnati račune i zgasnuti.

Iako to nije bio privatni biznis Predsjednikove supruge, ona se dobrotvornim radom mogla baviti isključivo zahvaljujući svojoj privatnoj i društvenoj poziciji. Zbog slična statusa, u bankarsku orbitu vinuo se i njezin unuk Dejan Košutić, koji ovih dana dovršava posljednje poslove svoga umirućeg financijskog carstva.

Propala bakina teorija o radišnima

Njegova Kaptol banka i pridruženi biznisi, iako su se svi pitali otkud su i kako iznikli, činili su se ozbiljnijim poslom za razliku od svaštarenja kojem su bili skloni njegova majka Nevenka i ujak Stjepan Tuđman. Košutić je oko sebe okupio mlade ambiciozne stručnjake koji su zdušno prionuli stvaranju privatizacijskog fonda SNF-a i ostalih bančinih projekata. No, počeli su ga napuštati prije godinu dana, kada su vidjeli da dugoročnije Kaptol banka nema izgleda za opstanak.

I s podrškom djeda, Dejan Košutić teško bi opstao na vrlo konkurentnom bankarskom tržištu. Stoga je i pokušavao prodati banku na vrijeme, no nije uspio. Preostalo mu je da je polako gasi, a uspio je prodati sve bolje biznise poput fonda SNF-a. Pitanje je hoće li uspjeti namiriti štediše, što mu je već godinu dana cilj, a za njega bi bilo najgore da banku preuzme Državna agencija za sanaciju banaka i da nakon Tuđmanovih tajkuna država sada sanira i Tuđmanovu banku. Slom njegove bankarske karijere vjerojatno će najviše dirnuti njegovu baku Ankicu jer je pala u vodu njezina teorija da je za uspjeh preko noći dovoljno puno raditi.

Predsjednikova kći Nevenka vjerojatno je bila najpromućurnija, pa je još za života svoga oca uspjela ući u posao s najozbiljnijim tajkunom Ivicom Todorićem, a ne, primjerice, s Kutlom, Gucićem i ostalom plejadom propalih tajkuna. Ona je imala priliku za popravni ispit jer se godinama neuspješno udruživala sa sumnjivim poslovnim imenima, trgovala svim i svačim, startajući s vojnim poslovnim prostorom koji joj je dodijelio Gojko Šušak. U međuvremenu, Nevenka je napustila dućane u Zvonimirovoj ulici, ali je započela ne osobito velik, ali siguran, posao s proizvodnjom korneta za Todorićev Ledo.

Nakon deset godina - krhotine

Tu je uhljebila i svoga mlađeg sina Sinišu, a s obzirom na Todorićevu izjavu da nikome nikada ne okreće leđa, pa neće ni Nevenki Tuđman, ona se ne mora bojati za svoju poslovnu sudbinu. No, Nevenka Tuđman ima iza sebe neugodnu kaznenu prijavu koja je tereti za korupciju u Ministarstvu znanosti.

Ako je Nevenka ipak našla sigurno utočište, a Dejan bi mogao džentlmenski izaći iz bankarstva, trećem poduzetničkom članu obitelji, Stjepanu Tuđmanu, ne cvjetaju ruže. Iz trgovine i opskrbe Studentskoga doma voćem i povrćem, što je posao koji treba samo ugovoriti, Stjepan je izašao kratkih rukava jer je Studentski dom ostao njemu dužan. U nekadašnjem restoranu "Lady Shram" u Mesničkoj smjestio se nečiji novi kineski restoran. Bezbroj malih fiktivnih poduzeća vezanih uz Domovinu d.d., u kojoj se još javlja sekretarica, vjerojatno se pogasilo poput producentske tvrtke Patria.

Poslovna sudbina Tuđmanove obitelji nakon promjene vlasti zapravo sliči sudbini svih onih koji su se preko noći, uz izravnu ili neizravnu podršku režima, vinuli u svijet biznisa, bogatstva i moći. Sada se skupljaju krhotine, no nakon stečajeva ipak će nešto ostati, pa ni ovih deset godina nije bilo uzalud.

DEJAN KOŠUTIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE KAPTOL BANKE

Isplatit ću sve štediše

Dejan Košutić pristao je komentirati najnovije događaje u vezi s Kaptol bankom. Glavni su razlog za propast banke, veli, mediji i konstantna negativna medijska kampanja. - Objavom svakoga negativnog članka banka gubi dio klijenata, a samo je u 1999. godini - kaže Košutić - objavljeno 56 negativnih članaka o Kaptol banci ili meni osobno. Vjeruje da takav negativan medijski pritisak ne bi izdržale ni najjače hrvatske banke.

- Unatoč insinuacijama u dijelu medija, ni Kaptol banka ni ja osobno nikad se nismo bavili pranjem novc, krađom ili bilo kojim drugim oblikom kriminala. Nismo bili vezani na državne institucije i političke stranke ni za vrijeme ove, a ni za bivše vlasti. Moje navode sigurno će potvrditi istraga službenih organa - tvrdi Košutić i obećava da će uz pravilno vođenje daljnjeg postupka likvidacije banke svim štedišama i ostalim deponentima banke sigurno biti isplaćen novac. Dodaje da banka, unatoč prilikama, posluje dovoljno zdravo da se to može postići.

S. Mlinarević