“Republika”

N/r gl. uredniku g. Ivi Pukaniću

 

Zagreb, 08. 2. 2001.

Predmet: Reagiranje na priopćenje Mirsada Bakšića u vezi Slobodana Praljka.

MIRSAD BAKŠIĆ – EKSPONENT TUĐMANIZMA

Republika je 4. veljače ov.g. prenijela stavove brigadira Hrvatske vojske u mirovini, Mirsada Bakšića, u vezi s izjavom Slobodana Praljka u Hrvatskom slovu, da su Predsjednika Mesića izabrale “muslimanske pare”. Za generala Praljka brigadir Bakšić veli kako sintagma “muslimanske pare” vrijeđa hrvatske građane, pripadnike muslimanske vjeroispovijedi.

U Hrvatskoj stranci prava 1861. smatramo kako g. Mirsad Bakšić nema moralno pravo diskvalificirati mosto-rušitelja, jer je i sam bio Tuđmanov eksponent. Cinizam je kada g. Bakšić predbacuje g. Praljku antimuslimanstvo kada je upravo Mirsad Bakšić bio Tuđmanov eksponent u protumuslimanskoj politici:

Kao bivši Tuđmanov državni vojni tužitelj optužio je 1992. - 1993. predsjednika Hrvatske stranke prava Dobroslava Paragu na montiranom političkom procesu na Vojnom sudu u Zagrebu. Optužio je, dakle, onog političara koji je stvarao savez Hrvata i Muslimana u zajedničkoj borvi protiv velikosrpske agresije i dijeljenja BiH između Tuđmana i Miloševića. Kako to da g. Bakšiću nije tada stalo do Muslimana, ali i do fair odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a sam se deklarirao kao “Hrvat muslimanske vjeroispovijedi”. Danas se g. Bakšić deklarira kao “hrvatski građanin muslimanske vjeroispovijesti”.

Dok g. Bakšić bude prijavljivao g. Praljka Etičkom povjerenstvu Hrvatskog novinarskog društva, HSP 1861. ga prijavljuje Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu obrane zbog toga što je brigadir Bakšić izjavio da je bio sudionik Domovinskog rata, što potpuno nezasluženo, osim zbog D. Parage nosi visoki vojni čin i uživa nezasluženo visoku vojnu mirovinu. Kada i gdje se to g. Bakšić borio u ratu za nezavisnost i slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda, osim na Vojnom sudu Republike Hrvatske protiv Hrvatske stranke prava i Dobroslava Parage?

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU HSP 1861.

Goran Jurišić