Vjesnik: 08. 02. 2001.

Socijalni proračun na staklenim nogama

Ako je suditi po najavi pemijera Ivice Račana, uskoro će uslijediti ozbiljna rasprava o socijalnim pravima u Hrvatskoj. No, da ne bi bilo dvojbi o tome što to konkretno znači, premijer je kazao da se socijalna prava neće povećavati, već će (kakvo je trenutno stanje stvari) ostati u sklopu oko 49 milijardi kuna, koliko sadrži ovogodišnja državna blagajna. Svako daljnje povećanje socijalnih prava bilo bi »štancanje kuna« ili novo zaduženje što, tvrdi premijer, Vlada neće dozvoliti, jer bi to vodilo zemlju u propast. Premijerova retorika zapravo je posljedica sve žešćih kritika javnosti u kojima se ističe socijalna neosjetljivost Vlade, poglavito kad je riječ o najugroženijem dijelu pučanstva - djeci, majkama i umirovljenicima. Naime, već pri donošenju Zakona o izvršenju državnog proračuna smanjene su nakande za rodilje, jer je nedostajalo oko 250 milijuna kuna. Uslijedili su protesti, peticije i pokušaji da se pronađe »asa u rukavu«, što su najviši dužnosnici i obećali. No, zasad sve ostaje po starom, jer - novaca nema. Također, majke su se pomirile s činjenicom da nema ni »paketa za novorođenčad«, jer, treba li ponavljati, nema kuna.

Nisu zadovoljni ni umirovljenici, jer, kao što je poznato, dio onih i to s najmanjim mirovinama nije uspjelo vidjeti svoje mirovinske čekove ni do kraja siječnja, iako je riječ o mirovinama za prosinac. Premijerova isprika nije uspjela premostiti jaz koji je nastao na relaciji umirovljenici - premijer, jer, kao što kažu hrvatske »sive pantere«, isprike ne primaju ni u pošti niti u banci kad treba platiti pristigle račune za plin, struju, telefon...

Sve su to razlozi što nezadovoljstvo Vladinom socijalnom politikom sve više raste (neki je proglašavaju katastrofalnom), a njezina popularnost pada. Upravo je zato premijer Račan, čini se, najavio spomenutu širu raspravu o socijalnim pravima i davanjima. U tom kontekstu, teško je vjerovati da već polovicom godine neće biti rebalansa proračuna. Naime, najvjerojatnije ni sadašnja razina socijalnih prava (osim, ako Vlada ne posegne za novim restrikcijama, što s obzirom na potpisani sporazum s MMF-om ne bi bilo čudno) neće se moći pokriti planiranim priljevom i odljevom proračunskih sredstava. Ali, ni rebalans nije dar s neba, već će i za to trebati proprilično mađioničarskih vještina ministara, a osobito ako s ostvari obećanje premijera Račana da neće biti ni »doštampavanja kuna« niti novih zaduženja.

U svakom slučaju, svi koji su računali da će Vladina socijalna osjetljivost pobijediti grubu realnost manjka kuna, po Račanovim riječima - prevarili su se. Dapače, mogu biti sretni, ako ne bude dodatnih smanjenja socijalnih prava i ako porodiljne naknade, mirovine, socijane naknade, dječji doplatci, invalidski dodatci i slično budu stizali pravodobno ili barem samo s jednomjesečnim zakašnjenjem. Očito, samo snažan zaokret u gospodarstvu uistinu može jamčiti socijalnu državu, ali i socijalni i političiki mir u Hrvatskoj. (Goranka Jureško)