Večernji list: 08. 02. 2001.

ZBOG NALOGA ZA PRITVOR GENERALA NORCA

HDZ napustio saborsku sjednicu

Zbog tada samo glasina da je izdan nalog za uhićenje Mirka Norca, u Saboru je jučer oko 17 sati, na zahtjev Kluba HDZ-a, koji je iznio Vladimir Šeks, određena stanka od pola sata. S HDZ-ovim zahtjevom solidarizirao se Klub HKDU-HSP, a Anto Kovačević.

Uz argumentaciju da general Norac nije bilo tko, nego general izrastao u Domovinskom ratu i jedan od njegovih simbola, predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader zatražio je nakon sjednice Kluba HDZ-a da u Sabor dođe premijer Račan i izvijesti zastupnikie što se događa s generalom Norcem. Predsjedatelj mr. Mato Arlović (SDP) kazao je da bi udovoljenje tom zahtjevu bilo miješanje zakonodavne u izvršnu vlast. S 52 glasa vladajuća je koalicija odbacila zahtjev HDZ-a, nakon čega su njegovi članovi otišli sa sjednice.

Bojkot rada Zastupničkog doma trajat će dok premijer Račan ne da potpunu informaciju Saboru i javnosti, izvijestili su na konferenciji za novinare, a HDZ će tražiti politički konsenzus o generalu Norcu kakav je bio u slučaju generala Stipetića. Norac je heroj Domovinskog rata, rekao je dr. Sanader, jedan od onih koji su spriječili da Gospić postane drugi Vukovar. Da nije bilo njega i njemu sličnih koji su stali u obranu kad je Hrvatska bila razoružana, danas ne bismo bili ovdje, kazao je. HDZ poziva vladajuću koaliciju da prestane s odlukama koje razdvajaju hrvatski korpus, jer je to opasnije od Zapadnog Balkana. Ističe i da je Hrvatska jedina zemlja koja se srami i odriče svojih heroja i u kojoj se ljudi koji su vodili vojsku u pobjedničkom ratu moraju skrivati. Tražit ćemo od Vlade i da kaže što zna o ubojstvu Milana Levara, a ako to ne može riješiti neka resorni ministar podnese ostavku, kaže dr. Sanader. (mlš)

PREMIJER RAČAN ODGOVORIO HDZ-u:

To je isključivo stvar pravosuđa

- Čudim se gospodi iz HDZ-a da zovu mene radi onoga što je isključivo stvar pravosuđa u ovoj zemlji - izjavio je premijer Ivica Račan jučer navečer, nakon što je do njega došao zahtjev HDZ-ovih zastupnika da se očituje o uhićenju umirovljenoga generala Mirka Norca. Račan je rekao da nije razgovarao ni s kim u pravosuđu, jer to nije ni funkcija predsjednika Vlade, koji je na čelu izvršne vlasti. Premijer je HDZ-ovim zastupnicima poručio da budu principijelniji: dok s pravom inzistiraju na odvojenosti pravosudne od izvršne vlasti, onda to ne mogu pobrkati tražeći od premijera da on izvijesti o tome što radi pravosuđe.

General Norac će imati priliku pred istražnim sucem iznijeti svoju obranu. Prema objavljenim informacijama, više ga je svjedoka teretilo vezano uz slučaj Gospićke skupine, i to je sve što mogu u ovome trenutku kazati - rekao je sinoć predsjednik HSLS-a Dražen Budiša. (dk, ap)