Večernji list: 08. 02. 2001.

PROŠIRENA ISTRAGA

General Norac izigrao rok za predaju

Osim Norca pritvor je određen i za Milana Čanića Biću, zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilima

RIJEKA - Umirovljeni general Mirko Norac i Milan Čanić Bićo, član Kriznog stožera Gospića "91. godine, novi su osumnjičenici u "slučaju Gospić". Protiv Norca i Čanića istražna sutkinja riječkoga Županijskog suda Sajonara Čulina odredila je jučer pritvor čim je iz Državnog odvjetništva u Rijeci stigao zahtjev za proširenje istrage.

Jučer poslijepodne istražna sutkinja riječkog Županijskog suda Sajonara Čulina saslušala je Milana Čanića Biću. Nakon dvosatnog saslušanja Čaniću je određen pritvor od mjesec dana. U iskazu je Čanić negirao sve inkriminacije. Radi se o sastanku, na kojem je dogovorena likvidacija srpskih civila, nadalje o samim likvidacijama na Lipovoj glavici i Pazarištu, a terete ga i zbog povezanost s odvođenjem civila iz Karlobaga, čija su tijela pronađena na Ravnom Dabru. Branitelj osumnjičenog Čanića odvjetnik Velimir Došen, koji u slučaju Gospić zastupa i Ivana Jovanovića, Josu Miletića i Martina Markovića, najavio je žalbu na rješenje o pritvoru.

Sinoć do 24 sati umirovljeni general Mirko Norac nije se pojavio u Istražnom centru Županijskog suda. Sutkinja Sajonara Čulina sinoć nije mogla potvrditi ni jednu informaciju vezanu uz uhićenje generala Norca, osim da neće biti saslušan tijekom večeri. Pred ponoć su se čule i neslužbene informacije da se general Noraca "sklonio", a čak i da je već na putu prema Haagu.

Pred zgradom Županijskog suda u očekivanju da će se pojaviti general Norac, okupilo se desetak članova udruga proizašlih iz Domovinskoga rata izražavajući prosvjed.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Doris Hrast izjavio je da će, ako se Norac ne pronađe na adresama dostupnima sudu ili se sam ne javi, biti za njim raspisana tjeralica. Na upit što ako Haaški sud zatraži Norčevo izručenje, Hrast je odgovorio da će Haaški sud imati prednost prema domaćem zakonodavstvu, te da taj sud Norčevo ime veže za Medački džep.

Brojne novinare koji su do kasno u noć ispred Suda čekali da se general Norac ipak pojavi u Rijeci, kući nisu odvela ni uvjeravanja Josipa Lulića, načelnika Primorsko-goransku PU, a ni muža istražne sutkinje Sajonare Čuline.

Isto kazneno djelo kao šestorica Gospićana

Kako je rekao županijski državni odvjetnik Drago Marincel, Državno je odvjetništvo u kaznenom predmetu protiv Tihomira Oreškovića i pet Gospićana, zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, podnijelo jučer ujutro Županijskom sudu u Rijeci zahtjev za proširenje istrage protiv osumnjičenih Mirka Norca i Milana Čanića zbog istog kaznenog djela zbog kojih se terete i šestorica Gospićana. Državno odvjetništvo predložilo je da se novim osumnjičenicima odredi pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i osobito teških okolnosti kaznenog djela.

Milan Čanić Bićo, jedan od zapovjednika obrane šireg gospićkog područja, uhićen je u Gospiću. Već u 12.45 zamijećen je u središtu grada na zadnjem desnom sjedalu tamnozelenog MUP-ova "pucha" ZG 584-IO u pratnji trojice specijalaca u civilu PU ličko-senjske te osoba koje su ih slijedile u tamnom "golfu".

Čanić se prijavio sam

Kako neslužbeno doznajemo, Čanić se jučer obratio nadležnima u gospićkoj Palači pravde, nakon čega se sam prijavio, a odveden je iz svoje kuće u Kaniškoj ulici. Čanić je dragovoljac obrane Gospića. Sudjelovao je u osnivanju prvih postrojbi HV-a. Kao časnik 6., a potom 9. gardijske brigade, Čanić je umirovljen prije Oluje. Prošle godine pozdravio ga je i predsjednik Stjepan Mesić, nakon svečanosti postrojavanja pripadnika ZNG-a na Zagrebovu stadionu, kad mu je uručeno visoko odličje.

Nakon uhićenja Milana Biće Čanića, jučer je dr. Darko Milinović, glasnogovornik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Ličko-senjske županije, izjavio:

- Indikativno je i to što su dva dana prije abolirana 84 građanina srpske nacionalnosti zbog nedostatka dokaza, a da nitko nije pozvao očevice i svjedoke ratnog zločina iz Široke Kule.

Za danas je najavljena izvanredna zajednička sjednica gospićkog Gradskoga poglavarstva i Gradskoga vijeća.

Norac - miljenik Šuška i Tuđmana

Mirko Norac Kevo rođen je 1967. godine u Otoku kraj Sinja. Jedini sin u obitelji majke kućanice i oca koji je godinama radio u Njemačkoj, srednju je školu završio u Sinju neposredno prije početka Domovinskog rata.

U vrijeme organiziranja prvih policijskih postrojbi, priključuje se Antiterorističkoj jedinici Lučko 12. rujna 1990. godine. Sudjeluje u svim akcijama Specijalne policije kraj Pakraca, Okučana, na Baniji te u čuvenoj akciji za Uskrs na Plitvicama 1991. Iste godine prelazi u ZNG te postaje zapovjednikom 109. brigade s kojom organizira obranu Gospića. Sa skupinom dragovoljaca organizira napad i zauzimanje vojarne JNA.

U vrijeme zapovijedanja Gospićkom brigadom o Norcu kruže i priče da je upleten u ratne zločine. Bio je miljenik pokojnog ministra obrane Gojka Šuška i vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana, pa se tvrdoglavo protivio zapovijedima Glavnog stožera, koji je uputio izaslanika, današnjeg načelnika generala zbora Petra Stipetića, da smijeni Norca i preuzme obranu grada. Štoviše, unapređuju ga u čin pukovnika i postaje zapovjednikom 9. gardijske brigade "Vukova", s kojom sudjeluje u akcijama Maslenica, Medački džep, Oluja...

Nakon oslobođenja imenovan je zapovjednikom ZP Knin, a nakon Šuškove smrti poslan je u Osijek. Od najmlađeg pukovnika HV-a iz Gospića ubrzo postaje najmlađi general (sve dok čin generala nije stekao Damir Krstičević). Višestruko je odlikovan, a u mirovinu ga je nakon supotpisivanja otvorenog pisma dvanaestorice generala, u jesen 2000. godine, poslao predsjednik Mesić. Nije oženjen i nema djece.

U nastavku istražnog postupka u slučaju Gospić, jučer je istražna sutkinja Sajonara Čulina saslušala i tri nova svjedoka. Jedan od njih, Milan Karić, potvrdio je likvidaciju civila na Lipovoj glavici. Kako neslužbeno doznajemo u svom je iskazu teretio okrivljenog Stjepana Grandića Štefa kao zapovjednika likvidacije.

T. Opačak-Klobučar, Ž. Mataija, T. Božić, M. Malčević, M. Čuljat, D. Đuretek