Jutarnji list: 09. 02. 2001.

40 tisuća tvrtki ide u stečaj

ZAGREB - Zavod za platni promet uputio je u srijedu trgovačkim sudovima popis od oko 30 do 40 tisuća pravnih osoba (tvrtki) koje u posljednja tri mjeseca nisu imale promet preko računa te očekuje da će one, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, završiti u stečaju.

- Od toga je broja samo Trgovački sud u Zagrebu zaprimio popis 11.500 tvrtki, s područja Zagreba ih je 9900, a još se čekaju podaci za Krapinu – rekla je Vesna Buljan, predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu.

Kako je objašnjeno, svi postupci provest će se u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, odnosno sve će se provoditi prema skraćenom, jednostavnijem postupku. Provjerit će se stanje u sudskom registru, dati objava u Narodnim novinama i predmet predati sucima.

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu u srijedu je bilo, kako je istaknula predsjednica Vesna Buljan, "pravo opsadno stranje", no dogovorena je "strategija". Zasad predsjednica nije bila voljna otkriti tu strategiju, nego je samo najavila da će Trgovački sud u Zagrebu biti najbrži. Ipak, nada se kako će im ovaj put Narodne novine izići u susret i, s obzirom na to da postupak ide na teret Trgovačkog suda, dati odgode plaćanja.

A. Koščec