Vjesnik: 09. 02. 2001.

Zna li pravosuđe što radi MUP i obratno

BILJANA BAŠIĆ

Vođenjem »slučaja Norac« vlast se poprilično izblamirala, a velik dio tog »kolača» otpada na Ministarstvo pravosuđa. Nemušta objašnjenja ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića u srijedu navečer, nisu to prikrila.

Uhidbeni nalog za Norca, koji je trebao završiti u pritvoru, kako je poznato, izdan je još u ponedjeljak. Tada je riječki Županijski sud, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, odlučio proširiti istragu u »slučaju Gospić« na Mirka Norca i Milana Čanića. Čanić je uhićen u Gospiću, a Norac je, kako stvari stoje u četvrtak dopodne, nestao u nepoznatom smjeru.

Početkom tjedna počele su kružiti razne informacije o kretanju ovog umirovljenog generala HV-a, kojeg u Gospiću doživljavaju osloboditeljem, a tužiteljstvo ga, zajedno s Čanićem, tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U javnost su plasirane najrazličitije vijesti, koje su išle od toga da je Norac u inozemstvu, preko informacija da će se sam odvesti do Rijeke, pa do toga da Norac čeka zapravo na vlastito uhićenje u Zagrebu. Tijekom srijede pojavila se i glasina da su Norca na benzinskoj crpki u Gorskom kotaru »presreli« pripadnici MUP-a, no da su ga pustili kad im je rekao da ima dogovor o predaji.

Dogovora je, čini se, bilo, no ne zna se točno kakav i s kim. Javnost, naravno, o tim »dogovorima« nije trebala biti informirana. No, jedino što je o dogovoru naposlijetku ostalo izvjesno, to je da je on propao. Norac se nije pojavio do »zakazanog roka» u srijedu u 18 sati. Ministar pravosuđa tek je suho konstatirao da ga je istražna sutkinja Sajonara Čulina iza 19 sati obavijestila da se Norac nije, »kao što je bilo dogovoreno« pojavio u Rijeci. Tada je loptica prebačena na Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je mjerodavno za raspisivanje tjeralice. Ista loptica je, međutim, odmah i vraćena jer MUP kaže da je samo provodilo naloge Državnog odvjetništva i sutkinje Čuline. Lakonski se zaključuje i kako Norac nije nađen na zagrebačkoj kućnoj adresi. Čeka se i s tjeralicom, budući da ona nije raspisana istog trena kada je postalo jasno da Norac nije zatečen ni na zagrebačkoj, niti na jednoj drugoj adresi koja je bila poznata sudu. Tjeralica bi, pak, navodno trebala biti raspisana tijekom četvrtka. Ali, to MUP ne može napraviti bez naloga suda.

Smušeno, neorganizirano, nekoordinirano. Ministarstvo pravosuđa, MUP, sud, državno odvjetništvo, svi su ostali kratkih rukava.

Postoje i verzije prema kojima je Norac viđen u ponedjeljak u Zagrebu, a toga dana je izdan uhidbeni nalog. Ako je to točno, ostaje nejasnim što su mjerodavna tijela čekala od ponedjeljka do srijede. Jer, navodni dogovor s Norcem, pokazao se promašenim.

Zna li Ministarstvo pravosuđa što u ovako osjetljivim stvarima radi MUP i obrnuto, gdje su tu sud i i državno odvjetništvo?

Ostaje tek činjenica da je osoba za koju postoji nalog za uhićenje, a navodno je mjerodavnima šetala pred nosom, u konačnici ostala nedohvatljiva za sud. Sve zajedno, zavrzlama dostojna Kurosawinog Rašomona. Hoće li odgovorni podnijeti konzekvence?