Novi list: 09. 02. 2001.

DIE WELT: ŠTO SE KRIJE IZA DEMOKRATSKIH PROMJENA U SRJ

Srpske istine

Srbija gori. I Srbija se mrvi. Albanci na Kosovu napadaju mirovne vojnike dok u unutrašnjosti Srbije iza pročelja normalizacije vreba raspad države

Demokracija, pravna država, mirno rješenje, odustajanje od nasilja - bile su to samo neke milozvučne natuknice iz usta saveznog ministra vanjskih poslova Joschke Fishera kad je u Berlinu primio jugoslavenskog kolegu Gorana Svilanovića. Optimistične riječi o stanju na jugu Srbije, riječi koje su u gruboj suprotnosti sa stanjem u zemlji.

Jer Srbija gori. I Srbija se mrvi. Albanci na Kosovu napadaju mirovne vojnike. Pobunjenici u 'tampon zoni' između Kosova i juga Srbije upuštaju se u krvave dvoboje sa srpskim sigurnosnim snagama - najteže od početka nemira. Pucalo se po konvoju s američkim političarima. A beogradski mirovni plan za žarište sukoba na jugu - Albanci su na njega odgovorili topovskim granatama i paljbom iz strojnica.

I u unutrašnjosti Srbije iza pročelja normalizacije vreba raspad države. Stare snage - hrabrošću i bezumljem umirućih - pokušavaju minirati krhki novi poredak. Politička klasa Srbije duboko je raskoljena o pitanju budućnosti Slobodana Miloševića. Hoće li biti izručen ili će mu se proces održati u vlastitoj zemlji, hoće li se krenuti prema Zapadu ili ostati na - iako umjerenom – srpskom posebnom putu.

U taj spor mješa se i zov sirena iz Berlina. Fischer signalizira jednostavnu istinu: napredak i blagostanje dolaze samo sa Zapada. O drugom dijelu te istine Fischer ne govori, ali Goran Svilanović i, njegovi kolege dobro ga znaju: nikakva se pomoć ne može dobiti besplatno, nego samo u zamjenu za Miloševića - u lancima, - piše Katja Ridderbusch.