Vjesnik: 09. 02. 2001.

Norac u bijegu, izdana tjeralica

Sutkinja riječkog Županijskog suda Sajonara Čulina izdala nalog da se raspiše tjeralica za umirovljenim generalom Mirkom Norcem/ U Sinju blokirana cesta Zagreb - Split/ Đuro Dečak i Marinko Liović poslali ultimatum premijeru Račanu da se očituje gdje je Norac ili će preuzeti odgovornost za daljnje događaje / Račan odbacio spekulacije da zna gdje se Norac trenutno nalazi ili da je u Haagu/ Dodao je da su te spekulacije usmjerene su ka stvaranju političke i pravne nestabilnosti te kaosa u zemlji

RIJEKA/ ZAGREB/ SINJ/ SPLIT, 8. veljače - Umirovljeni general Mirko Norac u četvrtak se do zaključenja ovoga izdanja nije predao Županijskom sudu u Rijeci. No, u 15.15 sati istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci Sajonara Čulina izjavila je novinarima da je izdan nalog za raspisivanje tjeralice za umirovljenim generalom Mirkom Norcem - Kevom koji je u bijegu. Prethodno je zagrebačka policija izvijestila Županijski sud u Rijeci da Norcu nije mogla uručiti rješenje o pritvoru, jer ga nije bilo na prijavljenoj adresi stanovanja, a ni druge policijske operativne mjere nisu dale rezultata. Istodobno su u Sinju predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i dio stranaka blokirali u znak prosvjeda cestu Zagreb - Split. Đuro Dečak i Marinko Liović poslali ultimatum premijeru Račanu da se očituje gdje je Norac ili će preuzeti odgovornost za daljnje događaje.

»Vlada s indignacijom odbacuje spekulacije da zna gdje se Norac trenutno nalazi ili spekulacije da je Norac u Haagu. Ove spekulacije usmjerene su ka stvaranju političke i pravne nestabilnosti te kaosa u zemlji«, rekao je premijer Ivica Račan na tiskovnoj konferenciji u četvrtak u Banskim dvorima, naglašavajući da Vlada oštro osuđuje ucjene i prijetnje Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje je javnosti priopćio Đuro Dečak.

Ta premijerova izjava dio je priopćenja za javnost sa zatvorene sjednice Vlade, održane u četvrtak, na kojoj je informirana o događajima vezanim uz privođenje generala Norca. U priopćenju stoji kako Vlada smatra da nitko osim suda nema pravo procjenjivati bilo čiju krivnju i odgovornost, te da se nitko nema pravo miješati u postupke suda i rad pravosudnih tijela, kako u ovom tako i u bilo kojem drugom slučaju. Navodi se i Vladina ocjena kako određeni zahtjevi i ponašanje iz redova HDZ-a i dijela oporbe znače pokušaj upletanja i pritisak na rad pravosuđa te nepoštivanje nezavisnosti sudbene vlasti za koju se Hrvatska kao pravna država čvrsto opredijelila.

Na upit što misli o blokadi prometnica u Sinju i okolici, Račan je rekao da ta akcija nije dobra. »Takvi potezi zajedno s dezinformacijama koje smišljeno šalju uokolo neodgovorni ljudi u politici, ne pomažu nikome, a najmanje nacionalnim interesima demokratske i pravne Hrvatske«, istaknuo je on.

Odgovarajući na pitanje zna li nešto o dogovoru da se Norac preda sudu, Račan je kazao da zna isto toliko koliko i ostala javnost. Koliko mu je poznato, riječ je bila o dogovoru istražne sutkinje i jednog od Norčevih odvjetnika. Na upit hoće li udovoljiti zahtjevu HDZ-a da se očituje pred Saborom o događajima vezanim uz Norca, te u vezi s razgovorom koje je vodio s Carlom del Ponte, premijer je odgovorio da je na Saboru da odluči što treba učiniti. Dodao je da ako netko očekuje da mu sudbena vlast referira što radi ili što bi trebala raditi, onda se ljuto vara »jer on to ne može tražiti«. Naglasio je da bi u ovom slučaju »bilo dobro odvojiti stvar pravosuđa u ovoj zemlji od pitanja vezanih uz Haaški sud«.

Zamoljen za komentar izjave HDZ-ova predsjednik Ive Sanadera po kojoj su u Sinju i okolici pojačane mjere sigurnosti te da su grad nadlijetali helikopteri, premijer je kazao kako, prema informaciji koju je dobio od MUP-a, »u posljednja dva dana nije bilo nikakvih letova helikopterom u pravcu Sinja ili Dalmacije«. Račan je dodao da su takve izjave objektivno ako ne i subjektivno na liniji stvaranja kaosa u zemlji.

Na dodatno novinarsko pitanje, kako premijer zna da general nije u Haagu, Račan je rekao kako ne vjeruje da je Norac sâm otišao u Haag.

Inače, sutkinja Čulina potvrdila je da je u srijedu posredno bila u vezi s generalom Norcem, odnosno da je bila obaviještena da se general tog dana uputio u Rijeku i da će na Županijski sud doći do 18 sati. Međutim, kao što je poznato, Norac se nije pojavio na Sudu.

Umirovljenom generalu određen je jednomjesečni pritvor, a postoji mogućnost žalbe na to rješenje. Za Norčeva branitelja po službenoj dužnosti određen je riječki odvjetnik Tomislav Sabljar koji nam je, iščekujući dolazak svog branjenika na Županijski sud u Rijeci, kazao: »Rado prihvaćam tu obranu jer je riječ o izuzetnom čovjeku, a njegova biografija je najbolja obrana. Čast mi je braniti čovjeka koji je branio Hrvatsku i obranio Gospić. On je nevin sve dok mu se ne dokaže da je učinio nešto kriminalno«. Sabljar je rekao da ne zna gdje je trenutačno njegov branjenik, a drži kako nema ni jednog zakonskog razloga da Norac bude u pritvoru. »Skandal je da se istražni postupci u slučaju "gospićke skupine" ne mogu voditi bez pritvora«, zaključio je Norčev branitelj po službenoj dužnosti.

U znak neslaganja s proširenjem istrage na Norca i Milana Čanića, ali i zbog držanja u pritvoru ostalih članova »gospićke skupine«, riječke udruge proizašle iz Domovinskog rata najavile su za petak prosvjed ispred zgrade Županijskog suda.

Od četvrtka u podne je u Sinju na dijelu državne ceste Zagreb-Split obustavljen sav promet. Prosvjed su organizirale udruge branitelja i neke političke stranke, a priključili su im se brojni građani i alkari. Također je blokirana i cesta Vrlika - Sinj te Drniš - Split. Oko 19 sati na sinjskom Trgu kralja Tomislava održan je prosvjedni skup građana sa zapaljenim svijećama. Održana je i zajednička sjednica koordinacije gradonačelnika i načelnika gradova Sinja, Vrlike i Trilja te općina Dicma, Otoka i Hrvaca koji su u svom priopćenju poduprli Norca. Na konferenciji za novinare Viteškog alkarskog društva predsjednik Upravnog odbora VAD-a i gradonačelnik Sinja Mate Jukić je istaknuo da Upravni odbor, Časni sud i Nadzorni odbor Alkarskog društva izražavaju punu podršku »alkarskom vojvodi i hrvatskom generalu i junaku Domovinskog rata Mirku Norcu«. U petak će za vrijeme prosvjeda u Sinju te u nedjelju u Splitu u znak potpore svom vojvodi svi alkari i alkarski momci nositi svečane odore, rekao Jukić. Istaknuo je da ne zna gdje se Norac sada nalazi, ocijenivši da je Norac »nacionalna vrijednost Hrvatske koja je tijekom Domovinskog rata dala veliki doprinos, kao i svi hrvatski generali koji se eventualno nalaze na popisu onih koji bi trebali završiti u Haagu ili pred drugim sudovima«.

»Ako do 20 sati ne dobijemo javno očitovanje o tome gdje je Norac, premijer Račan preuzet će odgovornost za daljnje djelovanje Koordinacije udruga«, istaknuo je predsjednik Koordinacije16 udruga proisteklih iz Domovinskog rata general Đuro Dečak. Od Račana traže da se Norac brani sa slobode. Koordinacija također zahtijeva odgovor na pitanje što se to dogovara s haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte i je li Norčevo uhićenje rezultat njezinih nedavnih dugotrajnih i »mučnih« razgovora s premijerom Račanom. Koordinacija je u četvrtak navečer poduprla prosvjed u Sinju, pozvavši svoje županijske koordinacije da također organiziraju prosvjede. Najavili su da će, nakon županijskih, organizirati centralni prosvjed na zagrebačkom Trgu sv. Marka u četvrtak, 15. veljače. »Račan zna gdje je general Norac. Njegova je izjava nastavak političkih igara u kojima ne želimo sudjelovati«, kazao je u ime Koordinacije predsjednik UHDDR-a Tomislav Merčep. Istaknuo je da je Norac simbol svih hrvatskih branitelja koji su danas pod istragom i izloženi ponižavanju.

Očitovanje o tome gdje se nalazi umirovljeni general zatražio je i Marinko Liović, predsjednik Hvidre. »Želimo znati je li Norac, koji je i član Predsjedništva Hvidre, u Županijskom sudu u Rijeci, na Sudu u Haagu ili u bijegu«, rekao je on. Naglasio je da Norac nije u bijegu » jer nije bježao iz Hrvatske ni onda kad je bilo najpotrebnije«.

Središnji stožer za zaštitu digniteta Domovinskog rata organizirat će u nedjelju prosvjedni skup na splitskoj rivi pod nazivom »Svi smo mi Mirko Norac«. Uz Norčevu obitelj i čelnike stranaka i udruga, dolazak na prosvjedni skup potvrdili su svi umirovljeni generali. Predsjednik Stožera pukovnik Mirko Čondić rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da je uhićenje »legendarnih junaka Domovinskog rata, generala Mirka Norca i brigadira Milana Čanića, očit dokaz da je trenutačna hrvatska vlast zakoračila u veleizdaju«.

Pozvao je hrvatski narod na obranu države, istaknuvši da će na »veleizdajničkom činu državnoga vrha pasti marionetska vlada ili država Hrvatska«. Čelnici Stožera pozvali su predsjednika HSLS-a Dražena Budišu da se »napokon odluči na kojoj je strani«. Čondić je pozvao sve hrvatske stranke, udruge, intelektualce, Katoličku crkvu i građane da pruže snažan otpor »rušiteljima Hrvatske«, dok je zastupnike pozvao na bojkot rada Sabora.

Stožer je objavio i Proglas hrvatskom narodu u kojem, između ostaloga, stoji: »Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da konačno izaberete stranu. Hoćete li biti uz hrvatske branitelje, ratne legendarne junake i generale, uz svoje biskupe i sportaše, ili ćete se opredijeliti za marionetsku vlast koja ruši temelje Hrvatske, kriminalizira Domovinski rat i montira političke procese protiv hrvatskih generala i junaka«. Čelnici Stožera upozorili su premijera Ivicu Račana da je hapšenjem Norca uhapšen hrvatski narod. Čondić je dodao da će hrvatski branitelji poduzeti radikalne mjere ako državni vrh ne prihvati njihove zahtjeve koji će se objaviti na prosvjedu. Sve hrvatske stranke, udruge i institucije, koje će u nedjelju prosvjedovati protiv »veleizdajničkog čina državnog vrha«, potpisat će zajedničku deklaraciju i utemeljiti hrvatski blok, najavio je Čondić, napomenuvši da će se u nedjelju odlučiti o načinu poduzimanja zajedničkih akcija, od onih institucionalnih do poziva na građanski neposluh. Stožer je poručio da ne priznaje »prijeki komunistički sud u Rijeci« i da neće pristati na to da se legendarni zapovjednici obrane Gospića progone samo zato što su branili grad. Slučaj Norac bio je glavna tema sastanka Stožera i čelnika političkih stranaka Splitsko-dalmatinske županije. Sastanku su nazočili čelnici HDZ-a, HSLS-a, DC-a, HSP-a, HSS-a i HČSP-a, dok SDP, HNS i LS nisu prihvatili poziv. Potpisan je sporazum o zajedničkom organiziranju nedjeljnog prosvjeda u nedjelju. Predstavnici stranaka istaknuli su da će pozvati hrvatski narod na građanski neposluh ukoliko državni vrh ne prihvati zahtjeve iz deklaracije.

Uhićenju umirovljenog hrvatskog generala Mirka Norca usprotivili su se u četvrtak čelnici mnogih udruga, stožera, županija i političkih stranaka. Smatraju da time predstavnici vlasti kriminaliziraju Domovinski rat, te izjednačuju agresora i žrtvu. Osuđujući »veleizdaju« vlasti, pozivaju građane da se uličnim prosvjedima tome suprotstave. (M. Barišić, D. Herceg, V. Majetić, N. Musulin, A. Poljak, D. Stella)