Večernji list: 09. 02. 2001.

JUČER JE PREDSTAVLJENA KNJIGA GENERALA MILISAVA SEKULIĆA "KNIN JE PAO U BEOGRADU"

Suze za Knin u Beogradu

Knjiga generala Milisava Sekulića pod naslovom "Knin je pao u Beogradu", predstavljena jučer u Beogradu, potresna je dokumentarna analiza koja bez okolišanja krivca za sva događanja u Hrvatskoj, pa i egzodus Srba pronalazi u režimu Slobodana Miloševića. Sekulić, koji je bio akter kninskih događanja, svjedoči o zabludama, naivnosti i nedoraslosti vojnog i civilnog rukovodstva tzv. RSK, neviđenim zločinima dobrovoljaca, odnosno kako kaže urednik knjige Dušan Milovanović "govori i o porazu srpske pameti" a knjiga je mogla u tisak tek kada su viđena leđa Miloševićevu režimu.

U prepunoj dvorani Međunarodnog press centra gdje su mnogi od sudionika i plakali, svi su zaključili da su neznalice, nemoralni i mali ljudi uveli Srbe iz Krajine u tragediju.

- Mali kninski i veliki beogradski kaplari doveli su nas do svega ovoga, a mi smo na neki način i danas njihovi taoci - rekao je Dušan Milovanović.

Prema riječima generala Dušana Pekića, jedinog živog narodnog heroja, Knin nije pao u Beogradu, već u Kninu i to najviše zaslugama ekstremne nacionalističke skupine u Kninu. General Pekić osudio je "kninske ekstremiste" koji su protjerali iz Hrvatske Jovana Raškovića i Vojislava Vukčevića. Da su ta dvojica ostala u Hrvatskoj, da su bili na čelu hrvatskih Srba, ne bi došlo do tragedije.

- Jedno ipak moramo shvatiti: Milošević je ustupio Tuđmanu Krajinu za srpski dio BiH - ustvrdio je Pekić. Republika Srpska ne bi nikada bila entitet da Milošević za to nije dobrovoljno predao kninsku krajinu. U svakom slučaju, kada se pročita ova svojedodžba može se zaključiti da u tzv. RSK ništa nije bilo onako kako treba, pa su mu mnogi i predbacili da je podlegao "negativističkom odnosu prema Srbima", ali su svi Krajišnici nazočni u beogradskom Međunarodnom press centru gotovo jednoglasno zaključili: "RSK nikome nije trebao, osim nama Krajišnicima."