Večernji list: 10. 02. 2001.

SUKOB U VRHU HTV-a

Galić smijenio Merlića

Dubravka Merlića, urednika Informativnog programa HTV-a, smijenio je jučer poslijepodne direktor HRT-a Mirko Galić. Time je kulminirao prisavski sukob koji je počeo još nakon preksinoćnjeg Dnevnika. Kako smo neslužbeno saznali, reagirali su i premijer Ivica Račan i predsjednik Kluba SDP-a mr. Mato Arlović tvrdeći da je previše prostora posvećeno prosvjednicima u Sinju, uz ocjenu kako je time to bio suviše nacionalistički Dnevnik.

No, nakon uzroka, konkretan povod za ostavku prilog je Mirjane Hrge o Radovanu Ortynskom. Mirko Galić i Mirjana Rakić, urednica Informativno-dokumetarnog programa HTV-a, tvrdili su da tom prilogu nije mjesto u Dnevniku, jer ne poštuje novinarsko pravilo o dvije strane viđenja, a Dubravko Merlić želio ga je emitirati bez izjave Radovana Ortynskoga. Kada mu je to zabranjeno, Merlić je ustvrdio da je riječ o cenzuri kakva mu se nije događala ni za vrijeme HDZ-a te da on ne želi raditi takav program. U tom trenutku Mirko Galić mu je saopćio, saznali smo, da on više ne uređuje Informativni program. Izvori s Prisavlja tvrde da je Dubravko Merlić nakon toga napustio zagradu Televizije.

Premijer Ivica Račan, iako je bio najavljen kao gost sinoćnjeg Dnevnika plus, odbio je gostovati u toj emisiji kojoj je tema bila "Godina dana hrvatske vlade" s obrazloženjem da nije pravi trenutak o tome govoriti.

Prilog o Ortynskom ipak je emitiran u sinoćnjem Dnevniku, koji su kao urednici potpisali Nensi Brlek, koja ga je i vodila, te Darko Horvatić, nakon što ga je odbila raditi Branka Slavica. U zadnji je čas ipak dopunjen i izjavom Radovana Otrynskoga koji pobija navode dr. Zorana Božića da ga je on osobno 1971. godine udarao u vrijeme studentskih demonstracija.

Simptomatično je pri tome da na odjavnoj špici nije uopće bilo uobičajenog potpisa urednika Informativnog programa, iako saznajemo da je v. d. Branimir Dopuđa.

No, po svemu što smo uspjeli doznati, urednički spor je nastao i prije samog rada na spornom prilogu, jer je - kako tvrde naši izvori - Mirko Galić inzistirao da tu temu radi neki drugi novinar, a Merlić je ostao pri svojoj prvoj odluci i posao povjerio Mirjani Hrgi.

Valentina GRIVIĆ, Bojana RADOVIĆ i Božena MATIJEVIĆ

MIRJANA HRGA:

Stojim iza svake riječi u prilogu o Ortynskom

- Iako stojim iza svake riječi sinoć objavljene u svom prilogu, u znak solidarnosti s Dubravkom nisam željela potpisati svoj rad. Cijeli dan Merlić mi je govorio da se ne brinem, da prilog mora biti emitiran jer to nalaže struka. Na kraju je emitiran, a Merlić je smijenjen! Žao mi je ako je to bio povod, jer Dubravko mi svih ovih mjeseci nije zabranio ni jednu riječ u mojim izvještajima. Uvijek je samo govorio: "Dajte mi dvije strane, provjerite izvore, a ostalo me ne zanima. Vi ste dužni javnosti reći ono što znate)! Znam samo da sam gotovo 30 sati s gotovim tekstom čekala znak za objavljivanje priloga iako sam na vrijeme tajnicu gospodina Ortynskoga obavijestila o čemu se radi i da želim, kako profesija nalaže, imati drugu stranu priče. Gospodin Ortynski nije mi se javio, no onda se na moje sveopće iznenađenje ipak pojavio na HTV-u u 19.30 sati i dao izjavu drugom novinaru! Kao što se moglo vidjeti, izjava nije emitirana u sklopu moga priloga. Eto, i jučer mi je Dubravko rekao da neće pristati samo na jedno, a to je prešućivanje informacija - kazala je sinoć Mirjana Hrga.

Stegovni postupak protiv Merlića i Rakićke

- Direktor Mirko Galić jučer je na izvanrednom kolegiju svih urednika programa i voditelja Dnevnika smijenio Dubravka Merlića i pokrenuo stegovni postupak za ispitivanje odgovornosti protiv njega i Mirjane Rakić, rekao nam je kasno sinoć Krešimir Macan, glasnogovornik HRT-a.

Neslužbeno smo saznali da se na popisu suspendiranih nalazi i Darko Horvatić, koji je nakon Tihomira Ladišića preuzeo funkciju urednika Unutarnjo-političke redakcije HTV-a. (D.T.T.)