Slobodna Dalmacija: 10. 02. 2001.

PREDSJEDNIK HRVATSKOG FONDA ZA PRIVATIZACIJU HRVOJE VOJKOVIĆ:

Prodaja "Excelsiora" neće biti poništena!

Neće biti poništen natječaj za prodaju "Excelsiora", to nije realna mogućnost, za to nisu ispunjene ni pretpostavke, a imalo bi i negativne posljedice na daljnji proces privatizacije, istaknuo je Vojković - Ugovor o prodaji nije još potpisan jer je Štrokov odvjetnik na skijanju

Piše: Marija BRNIĆ

ZAGREB — U prvome krugu javne dražbe na kojoj je Hrvatski fond za privatizaciju ponudio 150 dioničkih paketa u kojima država ima manje od 25 posto vlasničkog udjela, ostvareni su dosad izuzetni rezultati, prodano je oko 80 posto ponuđenih paketa, a konačni novčani efekt do sada iznosi 4,7 milijuna kuna. Riječ je o novom modelu koji se pokazuje efikasnim i transparentnim, objavili su predsjednik HFP-a Hrvoje Vojković i glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum na konferenciji za novinare u petak. Vojković je ujedno najavio nastavak privatizacije, po istom modelu predstoji privatizacija 450 poduzeća s vlasničkim udjelima većim od 25 posto, a do ljeta predsjednik Fonda očekuje da će biti privatizirano ukupno tisuću poduzeća iz državnog portfelja. Dobre rezultate javne dražbe, međutim, zasjenila je nova epizoda oko prodaje dubrovačkog hotela "Excelsior". Dobar dio konferencije bio je posvećen sukobu ministrice turizma Pave Župan-Rusković s potpredsjednikom Vlade i predsjednikom Upravnog odbora HFP-a Slavkom Linićem oko nedavne prodaje "Excelsiora" hrvatsko-britanskom poduzetniku Goranu Štroku.

- Neće biti poništen natječaj za prodaju "Excelsiora", to nije realna mogućnost, za to nisu ispunjene ni pretpostavke, a imalo bi i negativne posljedice na daljnji proces privatizacije - istaknuo je Vojković. Premda odluke ne donosi on osobno, već Upravni odbor Fonda, Vojković je kazao da je suglasan s odlukom o prodaji "Excelsiora", a na tvrdnje ministrice Župan-Rusković da je država za "Excelsior" mogla dobiti više nego što je ponudio Štrok, odgovorio je da je Štrok bio najbolji ponuđač, te da je za njega misterij otkud ministrici turizma podaci da je ponuda "ArabellaSheratona" bila bolja od Štrokove.

Pojasnio je da je "Excelsior" društvo koje ispunjava uvjete za stečaj, čije su cjelokupne obveze oko 44 milijuna DEM, a od kojih država jamči za 35 milijuna DEM, pa je kod prodaje stoga presudno bilo tko će ponuditi više za dionice i preuzeti državna jamstva. Ponuda Štroka ocijenjena je najboljom, jer je ponudio najvišu cijenu dionica i zamjensku garanciju za jamstva RH u zatraženom iznosu od 35 milijuna DEM.

Ponudu "ArabellaSheratona" Upravni odbor ocijenio je lošijom čak i od ponude "Corinthia Group" s Malte, a kako je predočeno u materijalima HFP-a, "ArabellaSheraton" nudila je za pokriće obveza države iz jamstava plaćanje jednokratnog iznosa do 30.250.000 DEM prema dogovoru s Hypo bankom.

Budući da bi se iznos platio, dakle, banci, a ne Vladi RH, Upravni je odbor zaključio da bi razliku od 4.750.000 DEM trebao podmiriti proračun. Prodajom Štroku porezni obveznici neće plaćati obveze hotela, dodao je Vojković, kazavši da ne zna hoće li Štrok obveze društva vraćati iz tekućeg poslovanja, te da s obzirom na popunjenost hotela to još ne može znati ni sam Štrok.

Čudnim je istaknuo i naknadno zauzeti stav ministrice da je hotel prodan ispod cijene, ustvrdivši da je s obzirom na stanje hotel i preplaćen, a podsjetio je i na riječi ministrice da je Androniko Lukšić odustao od kupnje "Excelsiora" jer mu je preskupo.

Odluka o prodaji, kazao je Vojković, donesena je jednoglasno, podržalo ju je svih četvero nazočnih članova Upravnog odbora, te je prokomentirao primjedbu Pave Župan-Rusković da se to dogodilo bez njezina prisustva: "Činjenica jest da ministrica turizma nije bila prisutna kada se odlučivalo o prodaji, no bila je nazočna na sjednici kada se odlučivalo o modelu prodaje i bila je suglasna s njim".

Osim toga, ni ministar Fižulić nije uvijek nazočan kada se odlučuje o poduzećima iz njegova djelokruga, no uvijek pošalje zamjenika ili pomoćnika. Ministrica Župan-Rusković mogla se, dakle, očitovati iako nije bila prisutna, no to nije učinila, ustvrdio je Vojković.

Na upit zašto još uvijek nije potpisan ugovor o prodaji sa Štrokom, Vojković je odgovorio da je razlog tomu što je Štrokov odvjetnik na skijanju, ali da će biti potpisan idući tjedan.

"Ukor" ministrici

Zbog javnih istupa u vezi prodaje hotela "Excelsior" i prepucavanja s potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem preko medija Pavu Župan-Rusković pozvao je u petak na razgovor premijer Ivica Račan. Iako je sastanak protekao u tajnosti, a o njegovu sadržaju nije bilo službenih izjava, saznajemo iz Vladinih krugova da je premijer samo ukorio "neposlušnu" ministricu. O eventualnoj smjeni Pave Župan-Rusković, čini se, na Markovu trgu nije bilo govora.